header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Čimango falklandský

Latinsky:Phalcoboenus australis
Anglicky:Striated Caracara
  • čimango falklandský
  • čimango falklandský

Tento dravý pták obývá převážně Falklandské ostrovy, dále Argentinu, Chile a jihoamerické ostrovy Tierra del Fuego. Preferuje otevřenou krajinu a pobřežní skalní útesy k hnízdění. 

Dravec dorůstá délky 60 cm, samička se od samce vzhledem neliší. Zajímavé je zbarvení. S přibývajícím věkem se totiž barva ptáka mění celkem 6x. Čimango vydává pronikavý zvuk podobný dvouoktávovému pištění. Přitom má zakloněnou hlavu a zvuky opakuje pravidelně po 8 až 10 vteřinách. 

V průběhu října a listopadu klade samička jedno až čtyři vejce do hnízda na skalní římsu. Převážná část mláďat se líhne v únoru. Čerstvě narozené mládě se pozná podle výrazně oranžové barvy, místy lehce načervenalé. Hnízdící páry někdy vytvářejí kolonie, v nichž mohou být hnízda od sebe vzdálena pouze 6 – 7 m.

Kromě mršin a mořských ptáků je čimango schopen napadnout i slabé nebo nepohyblivé zvíře do velikosti ovce. Když spořádá větší porci masa, než váží on sám, není schopen několik dní létat.

Zoo Liberec chová čimangy falklandské od roku 2005.

Čeká na svého mecenáše.

V roce 2013 se ve spolupráci se Zoo Zlín podařilo odchovat mládě čimanga falklandského. Jednalo se o prvoodchov v rámci celé České a Slovenské republiky.

O druhu
  • Řád: Dravci (Falconiformes)
  • Velikost: 60 cm
  • Potrava: masožravec (obratlovci: savci, ptáci; bezobratlí)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: otevřená krajina, skalnatá pobřeží
  • Počet mláďat: 1-4
  • Hmotnost: 1-1,2 kg
  • Doba inkubace: 30 dní
Region výskytu Jižní Amerika
Jižní Amerika

Falklandské ostrovy, Argentina, Chile

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

footer.less
Vytvořila společnost