header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Felzuma madagaskarská

Latinsky:Phelsuma madagascariensis kochi
Anglicky:Madagascar day gecko
  • IMG_9014 (2).JPG
  • IMG_9012 (2).JPG
  • DSC04449.JPG

Felsuma madagaskarská je pestře zbarvený gekon vyskytující se v několika poddruzích po celém území Madagaskaru. Zbarvení těla je sytě zelené s červenými skvrnami po hřbetě a s červeným proužkem táhnoucím se od nozder k očím. 

Felzumy jsou stromoví gekoni aktivní během dne, čemuž nasvědčuje i kulatá zornička oka. Na prstech končetin mají příchytné lamely, které jim umožnují pohyb po stromech a lezení po svislých plochách. Felzuma madagaskarská je přizpůsobivý druh vyskytující se nejen v deštných a v suchých listnatých lesích, ale také v krajině ovlivněné člověkem, jako jsou například banánové a palmové plantáže a lidská obydlí. 

Samci jsou teritoriální a většinou žijí i několik let s jednou samičkou na stromě, který si společně obhajují. Období rozmnožování začíná na podzim v listopadu a trvá do konce května. Samička následně během dvou až tří měsíců klade několik snůšek vajíček na kůru stromů. V jedné snůšce jsou obvykle dvě vajíčka. 

Felzuma se živí především hmyzem, ale ráda si zpestří jídelníček ovocem a nektarem z květů a mízou stromů. 

Felsumu madagaskarskou naleznete v teráriu společně s chameleonem jemenským v pavilonu tropů. Tento druh chová zoo od roku 2014.

Na chov felzumy madagaskarské přispívají:

Marcela Beková
Anna, Vítek, Dana a Kamil Jandovi

 

O druhu
  • Řád: Šupinatí (Squamata)
  • Velikost: 22 - 30 cm i s ocasem
  • Potrava: hmyz, míza stromů, nektar květů
  • Aktivita: denní
  • Biotop: lesy, plantáže, lidská obydlí
  • Počet mláďat: 2
  • Doba inkubace: 60 - 65 dní
Region výskytu Madagaskar
Madagaskar

severovýchodní a východní Madagaskar

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost