header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Gekon obrovský

Latinsky:Gekko gecko
Anglicky:Tokay gecko
  • Gekko-gecko-03000027659_01.jpg
  • DSC06241.JPG

Gekon obrovský patří k největším žijícím gekonům na zemi a někteří dospělí jedinci mohou dosáhnout až 40 cm délky těla. Dospělci jsou rovněž nápadní svým šedomodrým zbarvením s červenými nebo oranžovými tečkami po těle. Oproti dospělcům jsou mláďata nenápadná, tmavá a pouze na ocase mají několik řad bílých pruhů. Biologové se domnívají, že kontrastní zbarvení ocasu mláďat je signálem tlumícím agresi dospělých rodičů a umožňuje tak mláďatům žít v blízkosti svých starších příbuzných. Dospělí jedinci jsou teritoriální a velmi agresivní zvířata, která se mohou dopouštět kanibalismu a dokáží si troufnout i na hada. 

Jeho původním domovem jsou deštné lesy, ale dokázal se přizpůsobit i životu v blízkosti lidských sídel, kde v noci loví především hmyz a menší hlodavce. V dnešní době se s gekonem obrovským můžeme setkat nejenom v jihovýchodní Asii, ale také na Floridě, Havajských ostrovech a Madagaskaru, kam byl zavlečen. 

Samci gekona obrovského si brání své teritorium a vábí samičky "štěkáním" dvouslabičných "slov", které znějí jako to-kej. Díky svému hlasu je gekon v anglickém jazyce nazýván Tokay gecko a v indonéštině Tokek. 

Samička klade vajíčka na kůru stromů, do jeskyň nebo na svislé stěny obydlí. Obvykle jsou v jedné snůšce dvě vajíčka. 

Gekon obrovský je v teráriu společně s krátkokrčkou novoguinejskou a trnoještěrem kozím v tropickém pavilonu. Tento druh chová zoo od roku 2014. 

Na chov gekona obrovského přispívají:

Jan Pavlů a Petr Turek
EMPL - LIBEREC spol. s r.o.

O druhu
  • Řád: Šupinatí (Squamata)
  • Velikost: 22 - 35 cm i s ocasem
  • Potrava: hmyz, menší obratlovci (ptáčata, hlodavci)
  • Aktivita: noční
  • Biotop: tropický deštný les, skalnaté oblasti, obydlí
  • Počet mláďat: 2
  • Doba inkubace: 60 - 150 dní
Region výskytu Asie
Asie

pevnina a ostrovy v JV Asii a jižní Čína

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost