header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Husa běločelá

Latinsky:Anser albifrons
Anglicky:Greater White-fronted Goose
  • Husa běločelá

Husa běločelá patří mezi nejhojnější euroasijské husy, vyskytuje se od tundry po oblasti věčného sněhu a ledu. Je tažným ptákem, který zimuje v západní, střední a jihovýchodní Evropě (Severní moře) od prosince do března. Hnízdí v tundře na dálném severovýchodu Asie a v Grónsku. 

Husa běločelá získala své druhové jméno od bílé skvrny nad růžovým zobákem, která se objevuje u starších jedinců. Jinak je zbarvena šedohnědě s černými pruhy na břiše. V letu je patrná tmavá přední část křídel.

Mezi červnem a červencem si husy běločelé staví na suchých vyvýšených místech hnízda vystlaná prachovým peřím, která obklopuje voda. Hnízdí jednotlivě i v koloniích. Samec se samicí tvoří trvalé páry. O mláďata se starají oba rodiče do dvou měsíců jejich stáří.

Živí se rostlinnou potravou, hlavně travami, řasami, bobulemi a mechy.

O druhu
  • Řád: Vrubozobí (Anseriformes)
  • Velikost: 65-86 cm
  • Potrava: býložravec (traviny, řasy, mechy)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: tundra v blízkosti vodních toků
  • Počet mláďat: 4-6
  • Hmotnost: 1,7-3 kg
  • Doba inkubace: 28 dní
Region výskytu Evropa
Evropa

Evropa, Asie

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost