header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Kachnička mandarinská

Latinsky:Aix galericulata
Anglicky:Mandarin Duck
  • Kachnička mandarinská

Kachnička mandarinská obývá oblasti východní Asie, Dálného východu a severovýchodní Číny. Do Evropy byla dovezena jako okrasný druh. Byla vypouštěna jako volně létající pták v parcích a odtud se začala šířit po Evropě. Žije podél řek a jezer v blízkosti opadavých lesů. Koncem léta se vyskytuje na zatopených rýžových polích a v mokřinách.

Svatební šat kačera tvoří zlatá pera, žluté vnitřní prapory křídelních krovek a vysoká chocholka. Samice je olivově hnědá s bílým proužkem za okem, který není tak výrazný jako u kachničky karolínské. Ostré drápy pomáhají kachničce udržet se na stromě, široký ocas zpomaluje rychlost při usedání na zem. V červnu se samec zbavuje svatebního šatu a přepeřuje do prostého šatu, který je podobný opeření samice, má pouze načervenalý zobák. Přestože byl v Číně párek kachniček mandarinských oblíbeným darem novomanželům, jako symbol manželské věrnosti, tyto kachničky si nového partnera hledají každý rok.

Živí se vodními rostlinami, semeny, rýží, obilím, bukvicemi, žaludy nebo kaštany. Z živočišné potravy konzumuje vodní bezobratlé živočichy, měkkýše, hmyz a drobné rybky.

Na chov kachničky mandarinské přispívají:

MUDr. Jaromil Gillár a Stela Ryšavá
Výtvarné a hobby potřeby

O druhu
  • Řád: Vrubozobí (Anseriformes)
  • Velikost: 41-51 cm
  • Potrava: všežravec (rostliny, semena, vodní bezobratlí)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: podél řek a jezer v blízkosti opadavých lesů
  • Počet mláďat: 9-12
  • Hmotnost: 0,44-0,5 kg
  • Doba inkubace: 28-30 dní
Region výskytu Asie
Asie

Čina, Japonsko, Korea, Taiwan, Rusko

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost