header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Kočka cejlonská

Latinsky:Prionailurus rubiginosus
Anglicky:Rusty-spotted Cat
  • kocka cejlonska.JPG
  • kc.jpg
  • kc2.jpg
  • kc3.jpg

Kočka cejlonská patří mezi nejmenší kočkovité šelmy. Ve volné přírodě se vyskytuje pouze v Indii a na Srí Lance. Patří mezi ohrožená zvířata, výskyt dospělé populace totiž stále klesá a je nižší než 10.000 jedinců. Hlavními hrozbami jsou pro tyto kočky úbytek přirozeného prostředí, šířící se kultivace krajiny a lov pro kožešinu.

Kočka cejlonská je dlouhá necelých 48 cm, hmotnost se pohybuje do 1,5 kg. Srst je nejčastěji zbarvena do šeda s hnědými odstíny a rezavými skvrnami na zádech a bocích. Nechybí ani tmavé pruhy táhnoucí se od temena hlavy. Tato kočkovitá šelma tráví většinu života na stromech, kde přes den odpočívá ve větvích či dutinách. Od soumraku do svítání loví hlodavce, ptáky, ale také ještěrky, žáby a hmyz.

Samice rodí po zhruba 70 dnech březosti jedno až dvě mláďata.

Zahrnuta do CITES Přílohy I (Indie) nebo II (Srí Lanka). 

Kočku cejlonskou chová liberecká zoologická zahrada od roku 2012, kdy sem přišla samička Duwa ze ZOO Ostrava. K ní v roce 2014 přibyl ještě samec Dahira. Tento pár je prozatím bez mláďat. 

Na chov kočky cejlonské přispívají:

Běta a Hynek Vanerovi
Dagmar a Vladimír Ježkovi

Štěpán Čepela

O druhu
  • Řád: Šelmy (Carnivora)
  • Velikost: 48 cm délka těla
  • Potrava: masožravec (hlodavci, ptáci, plazi, žáby)
  • Aktivita: noční
  • Biotop: suchý listnatý les, louky
  • Počet mláďat: 1-2
  • Hmotnost: 1,5 kg
  • Doba březosti: 70 dní
Region výskytu Asie
Asie

Indie, Srí Lanka

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

footer.less
Vytvořila společnost