header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Kozorožec dagestánský

Latinsky:Capra cylindricornis
Anglicky:East Caucasian Tur
  • Kozorožec dagestánský
  • Kozorožec dagestánský
  • IMG_6973.JPG

Kozorožec dagestánský obývá horský terén Kavkazu v nadmořských výškách 800 - 4 000 m, na zimu sestupuje níže do údolí. Žije v menších skupinách v počtu 10 - 20 jedinců. Samci žijí o samotě a zpravidla obývají i vyšší horská místa. K páření dochází mezi listopadem a lednem. V průběhu května a června se po 6 měsíční březosti rodí jedno mládě, vzácně dvě.

Kozorožec dagestánský má tmavě ořechovou barvu srsti, která se v létě zesvětluje. Nejnápadnějším znakem kozorožce jsou jeho obrovské rohy, obloukovitého tvaru. U samců bývají dlouhé až 90 cm, u samic dosahují maximální délky 30 cm. V kohoutku je kozorožec vysoký okolo jednoho metru, celková délka těla je 130 - 150 cm a hmotnost 45 - 80 kg.

Kozorožci jsou aktivní ve dne, avšak během horkých měsíců přes den odpočívají ve stínu a za potravou chodí až v pozdním odpoledni, večer a ráno. Živí se spásáním trávy, listy a pupeny stromů a v zimě vyhledávají mech nebo lišejníky.

Zapojen do programu ESB.  

 

ZOO Liberec chová kozorožce dagestánské od roku 1961.  Prvním byl samec Bobeš a 2 samice, kteří dorazili ze ZOO Moskva. Současná skupina čítá přes 10 jedinců včetně pěti mláďat narozených v roce 2015. 

Na chov kozorožce dagestánského přispívají:

Jana Šidelková
Pavel Sysel

Posledními přírůstky kozorožců bylo 5 mláďat narozených na přelomu května a června 2015. Samci Laurent, Luka a samičky Dona, Pamira a Tarka. Společným otcem všech je samec Vladimir a matkami jsou Ljoša, Tama a Pepina, Dinara, Ljona. V květnu 2016 se rodí další 3 mláďdata - Lakhra, Piina a Tunga. Celkový počet odchovaných kozorožců v naší zoo se tak přehoupl přes stovku.

Nejčerstvější mládě se narodilo 13. 6. 2016 a ošetřovatelé ho pojmenovali Darvag.

  • IMG_6973.JPG
O druhu
  • Řád: Sudokopytníci (Artiodactyla)
  • Velikost: 100 cm v kohoutku
  • Potrava: býložravec (tráva, listy, pupeny, mech, lišejníky)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: hory a horské oblasti
  • Počet mláďat: 1-2
  • Hmotnost: 45-80 kg
  • Doba březosti: 180-190 dní
Region výskytu Asie
Asie

jihozápadní Asie (Kavkaz)

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

footer.less
Vytvořila společnost