header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Lachtan hřivnatý

Latinsky:Otaria byronia
Anglicky:South American Sea Lion
  • Lachtan hřivnatý
  • Lachtan hřivnatý
  • DSC_0076.jpg
  • DSC_0434 (2).jpg

Domovinou lachtana hřivnatého čili lvouna jsou vody s písečným pobřežím na jihu Jižní Ameriky a na Falklandských ostrovech. Své jméno získal lachtan podle prodloužené srsti na krku, která vytváří dojem hřívy. Samec dorůstá velikosti až 2,5 m a váhy 250 kg. Samice dosahuje hmotností okolo 140 kg. Dožívají se 25 let.

V době rozmnožování se samci shromažďují do kolonie, kde si každý vybojuje své místo (takzvaný harém), na které láká samice. Nejsilnější samci mívají v koloniích až 80 samic, většinou však harémy čítají pod dvacet zvířat. V této době využívají zásobu podkožního tuku a vůbec nepřijímají potravu. Samice je březí 333 - 340 dní, poté rodí jedno mládě o velikosti 85 cm a váze 10 - 15 kg. Samice má schopnost svou březost pozastavit (tzv. odložená nidace), tak aby bylo mládě přivedeno na svět v ideální dobu. 

Hlavní složku potravy tvoří ryby, dále i hlavonožci, korýši nebo tučňáci. Ve svém žaludku mají lachtani kameny, které jim pomáhají rozmělňovat potravu. K jejich přirozeným nepřátelům patří hlavně žraloci a kosatky. Pro svoji kůži a obavy rybářů ze zničení rybích populací byl lachtan hromadně vybíjen. V současné době se počet jedinců stabilizoval. 

Zapojen do programu ESB.

 

Lachtany hřivnaté chová ZOO Liberec od roku 1975. V současné skupině je jeden samec Hugo (*2009) narozený v ZOO Lešná, samice Mano (*2008) odchovaná v ZOO Liberec a jejich společný potomek samička Amalia (*2015).

Na chov lachtana hřivnatého přispívají:

Petra Pacandová a Jan Hondl - Primasped s.r.o.

O druhu
  • Řád: Šelmy (Carnivora)
  • Velikost: 230-280 cm délka těla
  • Potrava: masožravec (ryby, hlavonožci, korýši)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: moře a pobřeží
  • Počet mláďat: 1
  • Hmotnost: 140-250 kg
  • Doba inkubace: 333-340 dní
Region výskytu Jižní Amerika
Jižní Amerika

jih Jižní Ameriky, Falklandské ostrovy

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost