header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Makak lví

Latinsky:Macaca silenus
Anglicky:Lion-tailed Macaque
  • Makak lví
  • Makak lví
  • mládě makaka lvího, nar. 12.9.2015

Makak lví patří mezi nejvzácnější druhy makaků. Obývá deštné lesy Indie do nadmořské výšky 1800 m. Na životě ho ohrožuje především drastický úbytek a fragmentace lesního porostu, který je kácen kvůli plantážím kávy, eukalyptu a čaje. Makaci byli v minulosti loveni pro maso, tradiční medicínu a pro chov v zajetí jako domácí mazlíčci. 

Makak lví se dříve nazýval také wanderu nebo opice vousatá. Jeho zbarvení je černé s šedou hřívou okolo obličeje, díky které získal makak své druhové jméno. Tento primát žije v malých společenstvech s přísnou hierarchií. Obvykle jsou skupiny tvořeny jedním samcem a několika samicemi nebo skupinkou několika samic pohybujících se mezi teritorii dvou samců, která se mohou překrývat. Samci si jako jediní z makaků označují své teritorium hlasitým voláním. Velikost skupiny se pohybuje mezi 4-30 jedinci. Makakové lví se rozmnožují celoročně. Samice jsou březí 6 - 7 měsíců, poté rodí jedno mládě.

Makak lví tráví většinu času na stromech ve výškách 20-30 m nad zemí a jen málokdy slézá na zem. Živí se hlavně rostlinnou potravou, a to nejrůznějším ovocem, listy, semeny, květy a houbami. Občas si svůj jídelníček zpestří měkkýši, hmyzem, veverkami a jinými menšími savci. 

Zapojen do programu EEP. 

Zoologická zahrada Liberec začala s chovem makaků lvích jako první v republice již v roce 1967. 

Na chov makaků lvích přispívají:

RWE Česká republika a.s.
žáci ZŠ Dr. Edvarda Beneše, Mladá Boleslav

První odchov se podařil v roce 1971. Poslední mládě se narodilo v září 2015.

  • mládě makaka lvího, nar. 12.9.2015
O druhu
  • Řád: Primáti (Primates)
  • Velikost: 42-61 cm délka těla, 24-39 cm ocas
  • Potrava: všežravec s převahou rostlinné složky (ovoce)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: tropické monsunové lesy
  • Počet mláďat: 1
  • Hmotnost: 2-10 kg
  • Doba březosti: 162-186 dní
Region výskytu Asie
Asie

Indie (Karnataka, Kerala, Tamil Nadu)

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

footer.less
Vytvořila společnost