header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Mangusta tmavá

Latinsky:Crossarchus obscurus
Anglicky:Common Cusimanse
  • mt.jpg
  • mangusta tmava.JPG
  • DSC02333.jpg
  • DSC09726.jpg

Tato malá promykovitá šelmička se vyskytuje v západní Africe, a to v deštných lesích Guinei, Sierry Leone, Libérie, Pobřeží Slonoviny a Ghany. Kromě podrostů deštných lesů ji lze nalézt i v buši, na plantážích a na vlhkých savanách. Pohybují se především ve spodním patře lesa, kde shánějí potravu pod kůrou stromů a v zemi. Noc tráví schované v norách nebo pod spadlými stromy. 

Stejně jako jiné mangusty patří i tento druh mezi sociálně žijící savce. Mangusty tmavé vytváří rodiny s hierarchickou strukturou a skládající se z 10-20 členů. Uvnitř rodiny se rozmnožuje pouze dominantní pár. Samička je březí okolo 60 dní, poté rodí 1-4 mláďat. Rodina si značkuje území výměšky análních žláz a brání své teritorium proti cizím mangustám. Členové rodiny se mezi sebou domlouvají vokálně, a to pískáním, štěbetáním a vrčením. 

Největším nebezpečím v přírodě je pro mangusty tmavé  člověk, který je loví pro maso a odchytává pro potřeby prodejců na trzích s domácími mazlíčky. 

Zoologická zahrada Liberec chová tento druh od roku 2013. V současné době tvoří skupinu čtyři jedinci, jedna samice a tři samci.

Na chov mangusty tmavé přispívají:

Viola, Martina a Pavel Kučerovi

O druhu
  • Řád: Šelmy (Carnivora)
  • Velikost: 45-60 cm délka těla i s ocasem
  • Potrava: všežravec (hmyz, žáby, hadi, hlodavci, plody)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: tropické deštné lesy, plantáže
  • Počet mláďat: 2-4
  • Hmotnost: 1-1,5 kg
  • Doba březosti: 160 dní
Region výskytu Afrika
Afrika

západní Afrika

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost