header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Muntžak malý

Latinsky:Muntiacus reevesi
Anglicky:Reeves's Muntjac
  • Muntžak malý
  • Muntžak malý

Muntžak malý je drobný jelínek obývající jihovýchodní Čínu a Taiwan. Podle ostrého zvuku, který vydává v nebezpečí, se také nazývá „štěkajícím jelínkem". Štěkání používají samci i při vábení samice, o kterou často bojují. Samci mají parůžky a dlouhé špičáky, které používají především na obranu. Samice mají špičáky menší a místo parůžků mají jen krátké stopky, tzv. pučnice. Zbarvení srsti je od tmavě hnědé do žluté až šedohnědé barvy, s bílými značkami. Muntžaci mají výborný sluch i zrak.

Muntžak je plaché samotářské zvíře, aktivní především za soumraku a během noci a pohybující se v lesích s hustou vegetací. Jedinci se setkávají pouze v době rozmnožování, kdy mohou samci bojovat o samice. Březost samice trvá 6 měsíců, poté se rodí 1 mládě. Po dvou měsících už jsou mláďata samostatná. Dožívají se 12 let.

Jako typičtí býložravci, spásají trávu, sbírají spadané ovoce, listy a výhonky. V některých oblastech jsou považováni za škůdce, protože okusem kůry ničí listnaté stromy.

Jejich hlavními predátory jsou levharti, tygři a krajty.

 

 

 

Zoologická zahrada Liberec chová tento druh od roku 1977. V současné době skupinu tvoří tři samice a dva samci.

Na chov muntžaka malého přispívají:

Marcela Hronová
Jan Kadlčík ml.
Lenka a Pavel Kozlovi
Dagmar Kirschová
Soňa a Josef Židů
Narozeninová párty 22.11.2014, Lunapark
Jan Pavlů a Petr Turek

V roce 2016 se nám podařilo úspěšně odchovat tři mláďata tohoto druhu. 1. 2. 2016 se narodil samec Xun, 23. 5. 2016 samička Shi-tu a 24. 6. 2016 samička Gan.

O druhu
  • Řád: Sudokopytníci (Artiodactyla)
  • Velikost: 40-50 cm v kohoutku
  • Potrava: býložravec (tráva, listí, výhonky, ovoce)
  • Aktivita: noční
  • Biotop: tropické lesy
  • Počet mláďat: 1
  • Hmotnost: 10-18 kg
  • Doba březosti: 180-190 dní
Region výskytu Asie
Asie

centrální a jižní Čína, Taiwan

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost