header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Nahur modrý

Latinsky:Pseudois nayaur
Anglicky:Bharal
  • Nahur modrý
  • IMG_1139_Fotor.jpg
  • IMG_4213_Fotor.jpg
  • DSC09472.jpg

Ovce modrá, bharal a tibetský nahur jsou další pojmenování pro nahura modrého. Nahur obývá asijské horské louky Himalájí a čínského S´chuanu v nadmořské výšce 2500 - 6000 m. Rozšířen je dále v Bhútánu a v severní části Indie, Myanmaru a Pákistánu.

Je spíše samotářským zvířetem, může se však sdružovat i do malých skupin v počtu do 20 jedinců. Samci bojují o harémy samic a rozmnožují se s nimi mezi říjnem a lednem. Po 160 denní březosti samice přicházejí na svět jedno až dvě mláďata, a to od května do července. Dožívají se 12 - 15 let.

Krátká hustá srst je břidlicově šedá, občas s namodralým leskem, od kterého získalo zvíře své jméno. Rohy vyrůstají u obou pohlaví a jsou na povrchu brázděné. U samců rostou vzhůru, pak se zatáčejí a dorůstají délky 80 cm. Samice má rohy kratší a ostřejší, dlouhé do 20 cm.

Jejich hlavními predátory jsou irbisové, nebezpečím jsou i další druhy levhartů, horské lišky a orel stepní. Díky absenci úkrytů v přirozeném prostředí, zůstává nahur při spatření nepřítele raději nehybným.

Živí se trávou, lišejníky, bylinami, mechy a výhonky keřů.

Zapojen do programu ESB. 

 

Zoologická zahrada Liberec chová tento druh od roku 2001. V současné době skupinu tvoří tři samice a osm samců.

Na chov nahura modrého přispívají:

Hanička a Kačenka Tomášovy, Mnichovo Hradiště

V červnu roku 2016 se nám narodili dva samci, Mi-lam a Genji.

O druhu
  • Řád: Sudokopytníci (Artiodactyla)
  • Velikost: 75-90 cm v kohoutku
  • Potrava: býložravec (tráva, lišejníky, mechy, výhonky)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: hory, hoské louky
  • Počet mláďat: 1-2
  • Hmotnost: 50 - 80 kg
  • Doba březosti: 160 dní
Region výskytu Asie
Asie

jižní a východní Asie

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost