header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Nyala nížinná

Latinsky:Tragelaphus angasi
Anglicky:Nyala
  • IMG_6173_Fotor.jpg
  • IMG_6172_Fotor.jpg
  • IMG_7108_Fotor.jpg

Nyala je africký druh antilopy rozšířený především v Jižní Africe, Malawi, Mozambiku, Zimbabwe a Svazijsku. Ve volné přírodě se vyskytuje kolem 32 tisíc jedinců, z toho 80 procent se nachází v chráněných oblastech. Populace přitom v posledních letech spíše stagnuje. Hlavním ohrožením nyal je postupující kultivace půdy a s tím související úbytek pastvin.

Tyto antilopy mohou dosáhnout výšky 110 cm (v kohoutku) a váhy do 125 kg. U nyal se vyskytuje silný pohlavní dimorfismus, kdy jsou samci až dvakrát těžší než samice a mají delší hřeben ze srsti na hřbetě a hrudníku. Další výrazný rozdíl mezi pohlavími je ve zbarvení, samice a mláďata mají srst červenohnědou s bílými pruhy, zatímco samci jsou zbarveni do šedohněda. Pro nyaly jsou typické výrazné lyrovité rohy.

Nyaly se vyskytují především v hustých nížinných lesích poblíž vody. Hlavní potravou je zde pro ně listí, tráva a také ovocné plody některých stromů. Aktivní jsou především večer a během noci do rozbřesku. Ve dne se ukrývají ve stínu. 

Samice žije obvykle sama se svými mláďaty z posledních dvou porodů, někdy se k ní připojují i její příbuzné samice a vytváří menší 5-8 členné skupinky. Samci žijí v otevřených mládeneckých skupinách, které opouštějí ve stáří 3-5 let, a pak žijí odděleně. Pouze po dobu rozmnožování vytváří samci a samice smíšené skupiny. Samice je březí 7 měsíců, poté rodí jedno mládě, které zůstává skryté ležet na jednom místě po dobu 3 týdnu, pak následuje matku a připojuje se k ostatním. 

Zapojena do programu ESB. 

 

První nyaly nížinné, jeden samec a tři samice, připutovaly do Zoo Liberec v roce 2010. Od té doby se zde narodilo několik mláďat, poslední z nich - sameček Mwanza, v lednu na začátku roku 2015.

Na chov nyaly nížinné přispívají:

Eliška a Hanka Hovorkovy

Monika a Jana Pořízkovy

O druhu
  • Řád: Sudokopytníci (Artiodactyla)
  • Velikost: 110 cm v kohoutku
  • Potrava: býložravec (tráva, listí, plody)
  • Aktivita: noční
  • Biotop: nížinné lesy poblíž vody
  • Počet mláďat: 1
  • Hmotnost: 62-140 kg
  • Doba březosti: 220 dní
Region výskytu Afrika
Afrika

Mosambik, Jižní Afrika, Malawi, Zimbabwe

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost