header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Orel křiklavý

Latinsky:Aquila pomarina
Anglicky:Lesser Spotted Eagle
  • Orel křiklavý

Orel křiklavý obývá střední a jihovýchodní Evropu (nejvíce Bělorusko, Polsko, Litva a Slovensko) až po Kaspické moře. V jihozápadní části kontinentu byl kvůli odvodňování krajiny téměř vyhuben. Počátkem října začíná migrovat do jižní Afriky, vrací se v dubnu. V České republice byl jeho výskyt zaznamenán na Šumavě.

Patří k menším druhům orlů. Rozpětí křídel dosahuje 140 – 160 cm. Je tmavohnědě zbarven, postupem věku světlá. Vydává pískavé zvuky. 

Hnízdění probíhá v období dubna až května. Hnízdo si staví v korunách vysokých stromů v oblastech starých lesů s loukami, pasekami a poli. Vnější průměr hnízda je 50 – 115 cm a výška 40 – 60 cm. Samice snáší 1 – 2 vejce, na kterých sedí 43 dní. Obě mláďata rodiče krmí po dobu dvou měsíců. Vyvádějí většinou jen jedno, druhé mládě bývá starším sourozencem zabito a sežráno (siblicida). Ve stáří asi 50 dnů se začíná mláďata pohybovat po větvích v okolí hnízda, týden na to už začíná přeletovat. Pohlavně dospělými se stávají až po 4 letech. Nejdříve zahnízdí až v pěti letech. Ve volné přírodě se mohou dožít 26 let.

Orel křiklavý se živí drobnými savci, obojživelníky a plazy.

Zařazen do chovu zvláště chráněných druhů živočichů podle zákona č. 114/1992 Sb.

První odchov orla křiklavého z umělého oplodnění se zdařil v Zoo Liberec v roce 2012.

Na chov orla křiklavého přispívají:

Irena a Anna Cejpovy

 

O druhu
  • Řád: Dravci (Falconiformes)
  • Velikost: 57-64 cm
  • Potrava: masožravec (obratlovci)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: lesy poblíž polí a luk
  • Počet mláďat: 1-2
  • Hmotnost: 1,1-2 kg
  • Doba inkubace: 43 dní
Region výskytu Evropa
Evropa

Evropa až po Kaspické moře

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost