header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Orel mořský

Latinsky:Haliaeetus albicilla
Anglicky:White-tailed Sea-eagle
  • Orel mořský

Druhový název orla mořského je zavádějící, vyskytuje se totiž spíše než v blízkosti moří v oblastech rybníků, velkých jezer a řek na celé severní polokouli, kromě Ameriky.

Orel mořský je největším evropským dravcem a zároveň největším orlem žijícím v Česku. Rozpětí křídel dosahuje až 2,4 m.

Hnízdění začíná v březnu. Hnízdo má 1,6 m v průměru a 60 cm na výšku. Samice snáší 1 - 2 vejce v intervalu 1 - 5 dnů, mláďata se líhnou po 38 - 40 dnech. Pohlavně dospělá jsou v 5 - 6 letech.

Živí se hlavně rybami, vodními ptáky (kachny), savci nebo uhynulými živočichy. V potravě převažují uhynulá zvířata.

V letech 1978 - 1985 bylo v České republice vypuštěno 9 orlů mořských, kteří byli odchováni v zajetí. Ti, spolu se zde zimujícími orly, vytvořili základ pro páry, které začaly hnízdit v jižních Čechách. Roku 2000 na území České republiky prokazatelně hnízdilo 17 párů. Chov orla mořského je zařazen do programu EEP (Europäisches Erhaltungs Program), který se zabývá chovem ohrožených druhů světové fauny, zařazených do Evropských záchranných chovů.

 

 

Zoologická zahrada chová orly mořské od roku 1984. ZOO je od roku 1999 zapojena do reintrodukčního programu orla mořského v Izraeli.

Na chov orla mořského přispívají:

Ambulance dětské kardiologie, s.r.o.
B a B Novotná

O druhu
  • Řád: Dravci (Falconiformes)
  • Velikost: 69-92 cm
  • Potrava: masožravec (obratlovci)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: v blízkosti vod
  • Počet mláďat: 1-2
  • Hmotnost: 4,1-5,5 kg
  • Doba inkubace: 38-40 dní
Region výskytu Evropa
Evropa

celá severní polokoule kromě Ameriky

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost