header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Orel nejmenší

Latinsky:Hieraaetus pennatus
Anglicky:Booted Eagle
  • Orel nejmenší
  • IMG_0588_Fotor.jpg

Orel nejmenší obývá otevřenou krajinu poblíž lesa do nadmořské výšky 2000 m v severozápadní Africe, na Pyrenejském poloostrově, ve Francii, jihovýchodní Evropě a přes Turecko zasahuje až do střední Asie. V zimě přelétá v Africe na jih od Sahary (evropská populace) a do Indie (asijská populace). Vzácně zalétává na východ ČR, není vyloučeno ani nepravidelné hnízdění. V celé Evropě je zaznamenáno cca 5200 párů, z toho 10 - 15 ve střední Evropě. 

Jak samo jméno napovídá, jde o nejmenšího evropského orla. Rozpětí křídel dosahuje 110-132 cm. Ve srovnání s káňaty je menší, má užší křídla, delší ocas a běháky opeřené až po prsty. Vytváří dvě barevné variace - v Evropě častější světlou (hnědavý vršek těla, spodek nažloutle bílý) a tmavou (hnědá).

Hnízdo si staví vysoko na stromech, od května snáší 2 - 3 vejce. Na snůšce sedí především samice 36 - 40 dní. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří 50 - 55 dní, dva a půl měsíce po vylíhnutí se osamostatňují. Nejvyšší věk dosažený v zajetí je 12 let.

Živí se převážně ptáky střední velikosti, méně pak savci, plazy a hmyzem.

 

Zoologická zahrada Liberec chová tento druh od roku 2007.

Na chov orla nejmenšího přispívají:

Mgr. Dita Bleierová

 

O druhu
  • Řád: Dravci (Falconiformes)
  • Velikost: 45-52 cm
  • Potrava: masožravec (menší obratlovci, hmyz)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: otevřená krajina poblíž lesa, hory
  • Počet mláďat: 2-3
  • Hmotnost: 0,75-1 kg
  • Doba inkubace: 36-40 dní
Region výskytu Evropa
Evropa

Evropa, Asie, severozápadní Afrika

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost