header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Orel skalní

Latinsky:Aquila chrysaetos
Anglicky:Golden Eagle
  • IMG_8340_Fotor.jpg
  • IMG_7000_Fotor.jpg
  • IMG_9439_Fotor.jpg

Obývá vysoko položené neobydlené oblasti Eurasie, severní Afriky a Severní Ameriky. Až na severské stěhovavé populace je orel skalní stálým ptákem. 

Dospělý jedinec má hnědé zbarvení s třemi šedými pruhy na ocase, dole mírně zaobleným. Mláďata mají ocas zbarvený doběla, s černým pásem a bílou skvrnou na spodní části křídel. Nohy jsou opeřené až po prsty, zobák má dlouhý hákovitý tvar. Charakteristické jsou ostré drápy a tuhá křídla. Dorůstá velikosti k 1 metru, rozpětí křídel je více než dvojnásobné. Váží kolem 6 kilogramů.

Hnízda jsou stavěna na nepřístupných místech v puklinách a výklencích vysokých skalních stěn, méně často v korunách stromů. Orel je používá několik let, každoroční drobné stavební úpravy z nich poté dělají obrovská monstra o výšce i průměru přes 2 metry. Hnízdění probíhá od března do dubna, na dvou šedohnědě skvrnitých vejcích pak samice sedí 40 - 45 dní. Občas je střídána samcem, který pro ni loví. Zpravidla odchovávají jen jedno mládě, protože druhé je starším odstrkováno a někdy i usmrceno. Po 75 - 80 dnech pobytu na hnízdě se ještě další 3 - 4 měsíce drží u rodičů. Ve volné přírodě se orel skalní dožívá 19 let, v zajetí až 50 let.

Hlavní potravou jsou středně velcí savci a ptáci. Orel skalní nepohrdne ani mršinami sysla, lišky, zajíce či sviště. Občas napadne velká zvířata, jako jsou malé srnky a jehňata. Svou kořist loví střemhlavým pádem, na rovině své oběti pronásleduje. Orel skalní loví sám, někdy s partnerem. V oblastech Střední Asie je speciálně cvičen na lov lišek a vlků.

Zařazen do chovu zvláště chráněných druhů živočichů podle zákona č. 114/1992 Sb.

Zoologická zahrada Liberec chová tento druh od roku 1977.

Na chov orla sklaního přispívají:

Dětský pravěký skanzen Altamira v Kosmonosech

O druhu
  • Řád: Dravci (Falconiformes)
  • Velikost: 75-90 cm
  • Potrava: masožravec (savci, ptáci)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: otevřená krajina hor
  • Počet mláďat: 2
  • Hmotnost: 2,8-6,9 kg
  • Doba inkubace: 40-45 dní
Region výskytu Evropa
Evropa

Eurasie, severní Afrika a Severní Amerika

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost