header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Orel východní

Latinsky:Haliaeetus pelagicus
Anglicky:Steller's Sea Eagle
  • orel vychodni (1).JPG
  • orel vychodni (2).JPG

Orel východní preferuje otevřenou zalesněnou krajinu v blízkosti vod nebo skalní útesy nad mořem. Obývá východní pobřeží Ruska, na zimu se stěhuje na sever Japonska, Koreje a Číny. Populace orla východního čítala v roce 2012 okolo 1900 párů. Stále klesající stav je způsoben znečišťováním prostředí a kultivací krajiny člověkem. 

Hnízdo z větví si orel buduje na stromech nebo na skalních srázech. Může být široké 2,5 m a hluboké až 4 m. Samice do něj naklade 1-3 vajíčka, která inkubuje po dobu 1,5 měsíce. Obvykle však přežije jen jedno mládě do dospělosti.

Živí se výhradně rybami, které loví na otevřeném moři nebo v řekách, kdy z výšky 5 metrů nad hladinou kořist lapí ve střemhlavém letu. 

Zapsán do programu ESB.

Zoologická zahrada Liberec chová tento druh od roku 1988.

Na chov orla východního přispívají:

Tereza Patočková
Lékárna U Orla
Dana Draslarová

O druhu
  • Řád: Dravci (Falconiformes)
  • Velikost: 85-94 cm
  • Potrava: masožravec (ryby)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: pobřeží, zalesněná krajina poblíž řek
  • Počet mláďat: 1-3
  • Hmotnost: 4,9-9 kg
  • Doba inkubace: 38-45 dní
Region výskytu Evropa
Evropa

Rusko, Japonsko, Korea, Čína

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

footer.less
Vytvořila společnost