header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Papoušek vlnkovaný

Latinsky:Melopsittacus undulatus
Anglicky:Budgerigar
  • andulka2.jpg
  • Andulka vlnkovaná
  • andulka3.jpg

Papoušek vlnkovaný, nebo-li andulka, obývá teplé, suché a otevřené lesy, savany a okolí lidských sídel ve vnitrozemí Austrálie. Divoké populace těchto papoušků se vyskytují i na Floridě. Latinský název Melopsittacus znamená "zpěvný papoušek", většinu dne je však tento pták potichu, aby se zbytečnými zvuky nedehydratoval.

V přírodě je papoušek zeleně zbarvený, hlavu má žlutě vlnkovanou s modročernými skvrnami pod očima. Křídla jsou kropenatá a ocas modrý. Chovatelům se podařilo vyšlechtit dalších 200 různobarevných forem. Sameček má ozobí modré, samička bílohnědé.

Papoušci vlnkovaní žijí ve skupinách až o padesáti jedincích. Přes den odpočívají ve stínu na eukalyptových stromech podél zavodňovaných toků. V období sucha přelétávají v hejnech stokilometrové vzdálenosti, aby se dostali ke zdroji pitné vody. Kontakt mezi sebou udržují prostřednictvím nejrůznějších zvuků. 

Obvykle hnízdí dvakrát do roka po období dešťů. Samička snáší do stromových dutin 4 – 6 vajec. Mláďata se líhnou po 17 – 18 dnech. Dožívají se věku až 14 let.

Potravu vyhledávají především brzy ráno nebo navečer, když klesnou teploty. Po zemi hledají semena trav i kulturních rostlin. V obdobích velkého sucha jsou pro ně semena i významným zdrojem vody.

Zoologická zahrada Liberec chová andulky od roku 2001. K vidění jsou v pavilonu tropů, kde poletují na volno.

O druhu
  • Řád: Papoušci (Psittaciformes)
  • Velikost: 18 cm
  • Potrava: býložravec (semena)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: otevřená krajina, v okolí lidských sídel
  • Počet mláďat: 4-6
  • Hmotnost: 0,026-0,03 kg
  • Doba inkubace: 17-18 dní
Region výskytu Austrálie
Austrálie

vnitrozemí Austrálie, Florida

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost