header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Pelikán bílý

Latinsky:Pelecanus onocrotalus
Anglicky:Great White Pelican
  • Pelikán bílý

Pelikáni žijí na území jihovýchodní Evropy až k jihu střední Asie a Afriky. Severské populace se na zimu přesouvají do Afriky, Indie a Vietnamu. Obývají bažiny a rákosové porosty u ústí řek, vyhovuje jim smíšená slaná a sladká voda (tzv. brakická). Na území Afriky vyhledávají sladkovodní jezera. V 18. století se zřejmě ještě vyskytovali i v jižních Čechách.

Pelikání bílí jsou, jak napovídá druhový název, bíle zbarvení ptáci, s tmavými špičkami křídel. Na spodní části zobáku je kožovitý vak, který slouží k chytání ryb. Pelikáni při lovu ryb většinou spolupracují nejen mezi sebou, ale také je známa jejich spolupráce s kormorány. Při lovu hejno pelikánů ryby obklíčí a nažene je ke břehu. Ryby nadhozem spolknou. Pokud je nedostatek ryb, mohou se živit i vajíčky a mláďaty jiných vodních ptáků, například kormoránů. 

Pelikáni žijí a hnízdí v koloniích. Hnízda si staví na zemi ze slámy, rákosu a klacíků. Někdy je hromada široká až 150 cm. Samice snáší 1 – 3 vejce, ze kterých se po 29 – 36 dnech líhnou holá mláďata. Ta přijímají natrávenou potravu přímo z vaku rodičů. Osamostatňují se po 4 měsících.


Zoologická zahrada Liberec začala s chovem pelikánů bílých již v roce 1975. První odchov se pak podařil v roce 1999. V zimním období jsou umístěni v zázemí zoologické zahrady.

O druhu
  • Řád: Veslonozí (Pelecaniformes)
  • Velikost: 148-175 cm
  • Potrava: masožravec (ryby, vajíčka a mláďata vodních ptáků)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: jezera, delty řek, bažiny
  • Počet mláďat: 1-3
  • Hmotnost: 5-15 kg
  • Doba inkubace: 29-36 dní
Region výskytu Afrika
Afrika

Afrika jižně od Sahary, JV. Evropa, střední Asie

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost