header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Pelikán skvrnozobý

Latinsky:Pelecanus philippensis
Anglicky:Spot-billed pelican
  • pelikan skvrnozoby.JPG

Pelikán skvrnozobý žije na území jižní a jihovýchodní Asie (Kambodža, Barma, Indie, Srí Lanka, Indonésie, Nepál, Thajsko, Vietnam), kde se vyskytují v mělkých i hlubokých mokřadech se slanou i sladkou vodou. Zde se živí převážně rybami, příležitostně i vodními korýši a žábami. Na rozdíl od pelikána bílého většinou neloví kolektivně, ale spíše každý jedinec sám. 

Typickým znakem jsou skvrny po celé délce zobáku a zbarvení peří v různých odstínech šedi. Patří mezi menší druhy pelikánů s hmotností do 5 kg. Samice bývají o trochu menší. 

Pelikáni žijí a hnízdí v koloniích, často složených i s dalších druhů vodních ptáků, jako jsou například volavky a kormoráni. Samice snáší 2-4 vejce do hnízd umístěných na velikých stromech a palmách. Na jednom stromě může být i 3-15 hnízd. Hnízdící kolonie jsou zaznamenány na Srí Lance, v Indii a v Kambodži. Málo početná populace rozmnožujících se pelikánů je i na Sumatře.  

Početná populace hnízdících pelikánů v Barmě (oblast Sittang) byla zničena deforestací území a následnou ztrátou míst vhodných pro lovení ryb. Kromě ztráty přirozeného prostředí pro hnízdění a lov potravy, ohrožuje populace pelikánů v přírodě i používání pesticidů v zemědělství, stavba vodních elektráren, sběr vajec a mláďat a lov. Na Filipínách a v Bangladéši tento druh pelikána již vymřel. 

Zoologická zahrada Liberec chová tento druh pelikánů od roku 2014. V zimním období jsou umístěni v zázemí zoologické zahrady.

O druhu
  • Řád: Veslonozí (Pelecaniformes)
  • Velikost: 127-152 cm
  • Potrava: masožravec (ryby, korýši, žáby)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: mokřady se slanou i sladkou vodou
  • Počet mláďat: 2-4
  • Hmotnost: 4,1-5 kg
  • Doba inkubace: 30 dní
Region výskytu Asie
Asie

jižní a jihovýchodní Asie

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

footer.less
Vytvořila společnost