header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Puštík bělavý

Latinsky:Strix uralensis
Anglicky:Ural Owl
  • DSC_0581.JPG
  • DSC_0598.JPG

Puštík bělavý se vyskytuje ve starých boreálních lesích s roztroušenými bažinami, často s volnou vodou, mýtinami a políčky v severních částech euroasijského kontinentu. V jižní Evropě obývá také horské bukové lesy. V České republice se vyskytuje jen velmi vzácně, a to na Šumavě, v Českém Lese a Beskydech. 

Vytváří monogamní páry na celý život. Výjimečně může mít samec i více samic. Hnízdí na vrcholcích dutých stromů, v budkách a v opuštěných hnízdech dravců, krkavcovitých ptáků a veverek. Občas ve skalních štěrbinách a v budovách, výjimečně i na zemi. 

Na lov vylétá v především v noci, nejčastěji okolo soumraku a před svítáním. Živí se menšími savci (hraboš, myš, králík), jinými druhy ptáků, obojživelníky, plazi a hmyzem. Nepohrdne ani mršinou. 

Zoologická zahrada Liberec chová puštíky bělavé od roku 1987. 

Na chov puštíka bělavého přispívají:

Mgr. Ladislav Jasso

O druhu
  • Řád: Sovy (Strigiformes)
  • Velikost: 50-62 cm
  • Potrava: masožravec (hlodavci, ptáci, plazi, obojživelníci)
  • Aktivita: noční
  • Biotop: boreální lesy s bažinami, horské bukové lesy
  • Počet mláďat: 1-6
  • Hmotnost: 0,5-1,3 kg
  • Doba inkubace: 28-35 dní
Region výskytu Evropa
Evropa

severní části Evropy a Asie

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost