header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Puštík bradatý

Latinsky:Strix nebulosa
Anglicky:Great Grey Owl
  • IMG_9848_Fotor.jpg
  • Puštík bradatý

Puštík bradatý se ve volné přírodě vyskytuje v rozsáhlém pásu od severoamerického kontinentu (Kanada, USA) přes severní Evropu, Ukrajinu, Bělorusko, Rusko, Mongolsko a Čínu. Zde obývá boreální a jehličnaté lesy do nadmořské výšky 3200 m. 

Puštík bradatý patří k největším sovám světa, jméno získal podle bílých peříček pod maskou, jež připomínají vousy. Dospělí jedinci mají velkou kulatou hlavu se šedivou tváří a velkýma žlutýma očima.

Dospělí jedinci vytvářejí páry, výjimečně může samec hnízdit s více samicemi. Hnízdo si staví na pahýlech starých stromů nebo v jejich dutinách, kam samice snáší 2-9 vajec, pokud je hojnost potravy. Obvykle je však snůška tvořena 3-5 vejci. Rodiče svá mláďata hlídají a neváhají v případě jejich ohrožení napadnout velkou šelmu i člověka.

Velice tiše létají a mají vynikající sluch, což vynikne zejména při lovu. Živí se malými až středně velkými savci, jako jsou zajíci, hraboši, krtci, rejsci, lasičky a nepohrdne ani ptáky (pěvci, malí dravci, kachny), žábami a hmyzem. 

Zoologická zahrada Liberec chová jeden chovný pár puštíků bradatých od roku 2011. 

Na chov puštíka bradatého přispívají:

Roman Novotný
Milan a Iva Štíchovi
Jiřina Kolínská
Zaměstnanci Billa, Plaza Liberec

 

 

O druhu
  • Řád: Sovy (Strigiformes)
  • Velikost: 59-69 cm
  • Potrava: masožravec (obratlovci, hmyz)
  • Aktivita: soumračná/noční
  • Biotop: boreální a jehličnaté lesy
  • Počet mláďat: 2-9
  • Hmotnost: 0,8-1,7 kg
  • Doba inkubace: 28-36 dní
Region výskytu Evropa
Evropa

S. Amerika, Skandinávie, Rusko, Mongolsko, Čína

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost