header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Rys karpatský

Latinsky:Lynx lynx carpaticus
Anglicky:Carpathian Lynx
  • IMG_0601-v3.jpg
  • Rys karpatský
  • Rys karpatský
  • divoká idylka.jpg

Rys ostrovid obýval koncem 19. století téměř celou Evropu, centrální a severní Asii a oblasti Středního východu. Protože lovil srnčí zvěř, byl jako škůdce téměř vyhuben. K razantnímu snížení jeho stavu přispělo i masivní odlesňování a kultivace krajiny. Dnes se díky reintrodukčním programům vrací do původních výskytišť. Objevuje se ve Skandinávii a severních oblastech Ruska a Číny. Také v zalesněných horách Malé Asie, Švýcarska, Německa, Řecka, pobaltských republik, Polska a Slovenska. Vyskytuje se i v Severní Americe. U nás byl úspěšně reintrodukován na Šumavu, do Beskyd a Jeseníků. Jedná se o jedince náležící ke karpatské populaci, která je považována za samostatný poddruh rys karpatský (Lynx lynx carpathica).

Rys je největší kočkovitou šelmou Evropy. Hlavním znakem rysa jsou trojúhelníkovité uši s černým chomáčem chlupů na konci. Ty slouží ke snadné lokalizaci zvuků. Charakteristický je i krátký ocas, rovněž zakončený chomáčem černých chlupů. Velké tlapy jsou přizpůsobené pohybu v hlubokém sněhu, během zimy se jejich plocha nárůstem srsti ještě zvětšuje. Srst je žlutošedá s hnědými skvrnami. Severnější druhy mají světlejší srst, splývající se sněhem. Rys dokáže velice dobře vidět i za šera, výborně šplhá a plave. Má dokonale vyvinutý sluch. Oproti tomu nemá příliš jemný čich. Je teritoriální a samotářský. Jedinci se setkávají pouze na dobu rozmnožování. V období páření na sebe samice upozorňuje pronikavým vřeštěním a pachovými stopami. Březost trvá cca 70 dní, poté samice rodí 2 - 4 slepá mláďata.

Rys se živí hlavně malými a středně velkými savci jako jsou lišky a zajíci, menšími kopytníky - srnčí zvěř, ovce, dále ptáky a hlodavci. Dospělí samci dokáží ulovit i mláďata sobů a jelenů. Rys číhá na vyvýšených místech a loví převážně brzy ráno a navečer. Úkryty si vyhledává ve skalních dutinách, houštinách, dutých kmenech nebo v opuštěných liščích či jezevčích norách.

Zapojen do programu ESB. 

 

Zoologická zahrada Liberec chová rysy karpatské, jednoho samce a samici, od roku 2010. 

Na chov rysa karpatského přispívají:

Plaston Lebeda a syn
Dětský pravěký skanzen Altamira v Kosmonosech
Jana Hykšová

O druhu
  • Řád: Šelmy (Carnivora)
  • Velikost: 70 cm v kohoutku
  • Potrava: masožravec (savci, ptáci)
  • Aktivita: soumrak a noc
  • Biotop: lesy mírného pásma
  • Počet mláďat: 2-4
  • Hmotnost: 20-25 kg
  • Doba březosti: 70 dní
Region výskytu Evropa
Evropa

Evropa, Asie

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost