header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Satyr obecný

Latinsky:Tragopan satyra
Anglicky:Satyr Tragopan
  • Satyr obecný
  • obecny_Fotor.jpg

Satyr obecný obývá zalesněné kopce v nadmořské výšce 2400 – 4000 m od Kašmíru přes Himaláje a jižní Tibet až na východní pobřeží Číny. Na zimu sestupuje do nižších poloh kolem 1800 m n. m. Nejraději má hustý stromový porost s mechem, ale najdete ho i v rododendronových a dubových lesích nebo bambusových houštinách. Na rozdíl od ostatních bažantů sbírá potravu převážně na stromech.

Samci mají černě lemovaná červená pera s výraznými bílými tečkami. Samice má většinou hnědé peří s bílými znaky. Satyrové dorůstají velikosti 70 cm (u samic méně), s hmotností kolem 2 kg. Od ostatních bažantů se satyr liší větší vzpřímeností těla a kratší postavou (méně vyvinutý ocas, klínovitě tvarovaný). K zavalitému tělu dobře pasuje až nápadně krátký zobák. Hlas satyra připomíná mekot, jeho účelem je přivábit samici, vymezit své území a zahnat případné nepřátele.

K tokání dochází během března a dubna. Samec nejprve chodí kolem vybrané samice a předvádí své načechrané peří. Poté stále zrychluje kývání hlavou a nakonec ukáže kresbu na hrdelním vaku, společně se vztyčením kožovitých modrých růžků na hlavě. Nádherně zbarvenou náprsenku s růžky lze vidět jen na pár vteřin. Hnízdí na zemi nebo v opuštěných stromových hnízdech jiných ptáků. Samice sedí na vejcích 25 – 28 dní, oba rodiče se poté podílejí na výchově mláďat. V přírodě snáší 2 – 3 a v zajetí 4 – 6 vajec.

Satyrové se živí převážně rostlinnou stravou: výhonky, bobule, kořínky, semena, listy, květy, bambusové výhonky, příležitostně nepohrdnou hmyzem nebo jinými bezobratlými živočichy. V zimním období se živí hlavně listím a kapradím.

Zoologická zahrada Liberec chová satyry obecné od roku 2004. 

Na chov satyra obecného přispívají:

Jan Pavlů a Petr Turek

O druhu
  • Řád: Hrabaví (Galliformes)
  • Velikost: 58-72 cm
  • Potrava: všežravec s převahou rostlinné složky
  • Aktivita: denní
  • Biotop: rododendronové a dubové lesy
  • Počet mláďat: 2-3
  • Hmotnost: 1-2,1 kg
  • Doba inkubace: 25-28 dní
Region výskytu Asie
Asie

Nepál, Indie, Bhútán, Čína

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

footer.less
Vytvořila společnost