header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

sup himálajský

Latinsky:Gyps himalayensis
Anglicky:Himalayan Griffon
  • IMG_3545-m.jpg
  • IMG_3607-mm.jpg

Sup himálajský, jak už napovídá jeho druhové jméno, obývá pohoří Himaláje od severního Pákistánu a Indie, přes Tibet, Nepál, Bhútánu až přes centrální Čínu a Mongolsko. Obvykle se vyskytuje v nadmořské výšce okolo 1500-4000 m, v Nepálu je však jeho výskyt zaznamenán až do 5000 m.n.m.

Tento druh, s rozpětím křídel 260-310 cm, patří mezi největší zástupce svého rodu. Pro supa himálajského je navíc kromě dlouhého krku typický i nápadný límec z bílých per.

Supi hnízdí v párech nebo v menších skupinách čítající do šesti párů, a to obvykle na skalních římsách a výběžcích a na útesech. Samice klade do hnízda jedno vejce, a to na začátku roku, v lednu. V sezení na vejci se střídají oba partneři po dobu necelých dvou měsíců.

Sup himálajský je stejně jako ostatní druhy supů mrchožravý dravec. U zdroje potravy se však nerad zdržuje ve větším počtu jedinců a ostatní od nalezené mršiny agresivně vyhání.

O druhu
  • Řád: Dravci (Falconiformes)
  • Velikost: 116-150 cm
  • Potrava: masožravec (mršiny obratlovců)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: horské oblasti
  • Počet mláďat: 1
  • Hmotnost: 8-12 kg
  • Doba inkubace: 50-55 dní
Region výskytu Asie
Asie

Himaláje, Nepál, Pákistán, Indie, Čína

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

footer.less
Vytvořila společnost