header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Sup mrchožravý

Latinsky:Neophron percnopterus
Anglicky:Egyptian Vulture
  • Sup mrchožravý

Sup mrchožravý je nejmenší evropský sup, který se vyskytuje především v severní Africe, jižní Evropě a v Malé Asii. Preferuje aridní otevřenou krajinu, holé horské svahy či říční údolí sevřená skalami v blízkosti lidských sídel. V Etiopii byl spatřen v nadmořských výškách 4600 m. V České republice bývá zastižen zcela vzácně. V jižní Evropě je to převážně tažný pták, zimující v Africe jižně od Sahary.

Požírá menší mršiny, ale někdy dá přednost i ulovené potravě (menší hlodavci, hmyz - kobylky). Patří k několika známým druhům živočichů, kteří při získávání obživy využívají nástroje. Konkrétně bylo zaznamenáno rozbíjení pštrosích vajec kamenem, pouštěným ze zobáku. Nehnízdící jedinci mohou za jeden den uletět vzdálenost až 80 km za potravou. 

Hnízdí většinou v koloniích. Páry žijí v dlouhodobém svazku a používají ke hnízdění po mnoho let stejné místo. Na tomto místě pak hromadí zbytky potravy, jako kosti, kožešiny, kusy vlny a větve. Během března snáší samice zpravidla 2 vejce. Doba sezení je 42 dní. Pohlavní dospělosti mláďata dosahují ve stáří 5 let.

Sup mrchožravý byl ve Starověkém Egyptě vysoce uctíván jako bůh Nechbet, faraonův ochránce.

Zapojen do programu ESB. 

 

Zoologická zahrada Liberec chová jeden pár supů mrchožravých od roku 2010. 

Na chov supa mrchožravého přispívají:

Lenka Kyselá a Adam Ištvánek
Rodina Blehova

O druhu
  • Řád: Dravci (Falconiformes)
  • Velikost: 58-70 cm výška
  • Potrava: masožravec (obratlovci, hmyz)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: otevřená krajina: step, poušť, hory
  • Počet mláďat: 1-2
  • Hmotnost: 1,6-2,2 kg
  • Doba inkubace: 42 dní
Region výskytu Afrika
Afrika

severní Afrika, jižní Evropa, Malá Asie

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

footer.less
Vytvořila společnost