header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Tamarín pinčí

Latinsky:Saguinus oedipus
Anglicky:Cotton-headed Tamarin
  • Tamarín pinčí
  • Tamarín pinčí

Drápkatá opička tamarín pinčí je také nazývána Lisztova, pro svou hřívu, připomínající vlasy hudebního skladatele. Obývá nížinný opadavý les a lesy do výšky 1500 m n. m. na pobřeží Karibského moře v Kolumbii. Vymezují si zde teritorium okolo 10 ha, přes den nacestují i více než kilometr. Na noc se uchylují do korun stromů. Vydávají zvuky podobné ptačímu zpěvu.

Tamarín je společenským zvířetem. V rodinném společenství 3 - 13 zvířat pomáhají rodičům s péčí o sourozence odrostlá mláďata i další členové. Samice je březí 140 dní, poté rodí jedno mládě nebo dvojčata. Samička je nosí na zádech první dva týdny, pak úkol předává samci a pouze je krmí. Opičky pohlavně dospívají v 18 měsíci stáří. Tamaríni se dožívají až 15 let.

Živí se převážně plody, semeny a mízou stromů. Z živočišné potravy vyhledávají drobné živočichy, jako je hmyz, ptáčata, mláďata malých savců nebo ptačí vejce.

Kvůli masivnímu odlesňování a kultivaci krajiny jsou ohroženi vyhubením. V minulosti byli rovněž loveni pro komerční obchod se zvířaty a pro biomedicínské účely. V současné době se odhaduje stav populace v přírodě na 6000 jedinců. 

Zapojen do programu EEP.

Zoologická zahrada Liberec chová tyto drápkaté opičky od roku 2010.

Na chov tamarína pinčího přispívají:

Stanislav Krupka
Monika Kroupová
Jana a Igor Klíčovi
Tomáš Bleier
Ing. Zuzana Povšíková
Liliana Skramuská
Eva Hosnedlová
Vojtěch Humlíček
Vašek Štych
Alice a Jiří Maštálkovi
Kristýna Schillerová a Kamila Schillerová

 

O druhu
  • Řád: Primáti (Primates)
  • Velikost: 60 cm délka těla s ocasem
  • Potrava: všežravec (ovoce, nektar, hmyz, ptáci)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: nížinný opadavý les
  • Počet mláďat: 1-2
  • Hmotnost: 0,4-0,45 kg
  • Doba březosti: 140 dní
Region výskytu Jižní Amerika
Jižní Amerika

Kolumbie

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

footer.less
Vytvořila společnost