header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Tilikva scinkovitá

Latinsky:Tiliqua scincoides intermedia
Anglicky:Northern Blue-Tongued Skink
  • w_6893.jpg
  • tilikva obrovska.JPG
  • ts.jpg

Tilikva scinkovitá (modrojazyčná) je australský zavalitý scink s širokou hlavou, podlouhlým tělem a poměrně krátkýma nohama. Své druhové jméno - modrojazyčná dostala podle modře zbarveného jazyka, který při vyplazení slouží k zastrašení nepřítele. Zbarvení těla scinka je šedohnědé s nepravidelnými tmavohnědými příčkami, které jsou přítomny i na ocasu. 

V Austrálii obývá nejrůznější oblasti, od horkého pobřeží, travnaté plochy až po lesnatou krajinu nížin a hor. Poddruh Tiliqua scincoides intermedia se vyskytuju v severní části Austrálie.

Samci a samice vytváří na období rozmnožování páry, které zůstávají stejné po řadu let. Samička obvykle rodí pět měsíců (120-190 dní) po páření okolo 6-12 mláďat, výjimečně jich může přivést na svět i 25. Mláďata se několik měsíců zdržují v domovském okrsku matky. 

Tilikva je všežravý ještěr, který si rád pochutnává na šnecích a z jejich ulit si ukládá v těle vápník. Kromě šneků se živí i hmyzem, zdechlinami hlodavců a ptáků a rostlinnou potravou, jako jsou například bobule a květy rostlin.  

O druhu
  • Řád: Šupinatí (Squamata)
  • Velikost: 40-50 cm i s ocasem
  • Potrava: všežravec (šneci, hmyz, mršiny, plody, květy)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: zatravněné plochy, lesnaté oblasti nížin i hor
  • Počet mláďat: 2-25
  • Doba březosti: 120-190 dní
Region výskytu Austrálie
Austrálie

severní Austrálie

footer.less
Vytvořila společnost