header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Tučňák Humboldtův

Latinsky:Spheniscus humboldti
Anglicky:Humboldt Penguin
  • Tučňák Humboldtův

Tučňák Humboldtův je dnes jedním z nejohroženějších druhů tučňáků. Hnízdí pouze na západním pobřeží Jižní Ameriky, na skalách a útesech v Peru a v Chile. Zde obývá chladný, ale na ryby bohatý Humboldtův proud.   

Není schopen letu a po souši se pohybuje velmi neobratně. Ve vodě však dokáže vyvinout rychlost až 35 km/h. Křídla mu při plavání slouží jako pádla, ocas jako kormidlo. Má husté peří, o které musí dobře pečovat a promašťovat jej produktem tukové žlázy.

Žije v koloniích v trvalých párech. Tučňáci se mohou rozmnožovat celoročně, nejčastěji v měsících od května do červenec a od září do prosince. Hnízda jsou ve skalních trhlinách nebo norách. Samice snáší 1 – 2 vejce, z kterých se po 30 – 35 dnech líhnou mláďata v prachovém šatu. Mládě po vylíhnutí váží 60 g. Po 10 týdnech života dosáhnou váhy 4 kg. V této době začnou pelichat a nejsou již krmena rodiči. Ve stáří 100 dnů jsou již přepeřená do definitivního šatu mladých a váží kolem 3 kg. Až teprve ve stáří 35 týdnů začíná jejich váha stoupat. Teprve tehdy se začínají učit lovit mořské ryby. Šat mladých se liší od šatu dospělých, kterého dosáhnou až ve věku 2 – 3 let. Dožívají se 20 let.

Tučňáci se živí mořskými rybami a olihněmi, které chytají ostrým zobákem. Denní spotřeba činí 400g ryb. Jejich velkým nepřítelem jsou (kromě člověka) kytovci a ploutvonožci.

Zapojen do programu EEP.

 

Zoologická zahrada Liberec začala chovat tučňáky Humboldtovi v roce 1982. V současné době je k vidění skupina čítající 8 jedinců. V zimním období jsou umístěni v zázemí zoologické zahrady.

Na chov tučňáka Humboldtova přispívají:

Fehrer Bohemia s.r.o.
Ondřej Zika
Benefity a.s.
Lucie Pommerová
Rodina Volavkových
Zdenďa a Lukáš Trummovi
Německá banka s českým servisem: Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien

O druhu
  • Řád: Tučňáci (Sphenisciformes)
  • Velikost: 65-70 cm
  • Potrava: masožravec (ryby, olihně)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: moře a jeho pobřeží
  • Počet mláďat: 1-2
  • Hmotnost: 5-7 kg
  • Doba inkubace: 30-35 dní
Region výskytu Jižní Amerika
Jižní Amerika

pobřeží Peru a Chile

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

footer.less
Vytvořila společnost