header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Varan antracitový

Latinsky:Varanus beccarii
Anglicky:Beccari's monitor
  • varan antracitový.jpg
  • DSC_0115.jpg
  • DSC_0195.jpg
  • DSC_0752.jpg

Varan antracitový, nebo-li varan černý se vyskytuje v tropických deštných lesích a v mangrovových mokřadech na moluckých ostrovech Aru, které leží jihozápadně od Nové Guinei. Zde obývá především korunová patra stromů. V případě nebezpečí nebo při shánění potravy dokáže i obratně plavat a potápět se.

Stejně jako jiné druhy stromových varanů, má tento druh štíhlé tělo a menší vzrůst. Zhruba dvě třetiny těla tvoří ocas, který varanovi umožňuje pohyb na větvích a kmenech stromů. Jejich ocas je plně chápavý a varani se za něj dokáží pověsit v plném rozsahu. Rovněž mají končetiny opatřené přilnavýma ploskama a ostrými drápy.

Své druhové jméno získal díky černému zbarvení, které je patrné po celém těle. Samci se od samic neodlišují zbarvením, ale jsou mohutnější vzrůstem. Samice mohou klást snůšky vajíček do dutin stromů, zahrabát je do stromových termitišť nebo do hrabanky z listí. Zhruba po 6 až 8 měsících se z nich líhnou mláďata, jejichž tmavě šedé tělo zdobí pravidelné řady žlutozelených teček na zádech.

Varan antracitový je masožravec, který si rád pochutná nejen na hmyzu, menších ještěrech, savcích (rejsek) a ptácích, ale také třeba na ptačích vejcích. Varan má dlouhé zuby, které mu umožňují obratně držet a manipulovat s ulovenou kořistí v korunách stromů.

 

 

Varani antracitoví jsou chováni v samostatné expozici v pavilonu tropů od února roku 2016.

Na chov varana antracitového přispívají:

Jan Pavlů a Petr Turek

O druhu
  • Řád: Šupinatí (Squamata)
  • Velikost: 130 cm s ocasem
  • Potrava: bezobratlí a menší obratlovci
  • Aktivita: denní
  • Biotop: tropický deštný les, mangrovy
  • Počet mláďat: 2-6 ve snůšce
  • Doba inkubace: 170-240 dní
Region výskytu Indonésie
Indonésie

ostrovy Aru

footer.less
Vytvořila společnost