header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Varan smaragdový

Latinsky:Varanus prasinus
Anglicky:Emerald monitor
  • DSC_0001 (2).jpg
  • DSC07629.jpg
  • DSC_0794.jpg
  • DSC_0960.jpg

Varan smaragdový se vyskytuje na Nové Guinei a v severní Austrálii, a to především v tropických deštných lesích do nadmořských výšek 500 m. Kromě lesů obývá i mangrovy a palmové plantáže. 

Varan je svým tvarem a zbarvením těla dokonale přizpůsoben životu v korunách stromů. Tento menší štíhlý ještěr s podlouhlou hlavou obratně šplhá po stromech díky ostrým drápům a dlouhému chápavému ocasu. Zelené zbarvení s nepravidelnými, černými a příčnými pruhy na hřbetě mu umožňuje bezpečný a nepozorovatelný pohyb v tomto prostředí.

Varan smaragdový je známý svým sociálním chováním, které u plazů, obzvláště u ještěrů, nebývá tak časté. Žije v menších rodinných skupinkách tvořených dominantním samcem, podřízenými samci, několika samicemi a mláďaty. Samičky zahrabávají vajíčka do stromových termitišť nebo do hrabanky z listí.

Varan je všežravec, který si rád pochutná nejen na bezobratlých (hmyz, krabi) a menších obratlovcích (hlodavci, ptáci a jejich vejce), ale také na nejrůznějších plodech.

 

Na chov varana smaragdového přispívají:

Klára Hejnová a Ondra Vacek

O druhu
  • Řád: Šupinatí (Squamata)
  • Velikost: 70-100 cm s ocasem
  • Potrava: všežravec (hmyz, ptačí vejce, plody)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: tropický deštný les, mangrovy, plantáže
  • Počet mláďat: 2-5 ve snůšce
  • Doba inkubace: 170-190 dní
Region výskytu Austrálie
Austrálie

Nová Guinea, severní Austrálie (Queensland)

footer.less
Vytvořila společnost