header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Vlk arktický

Latinsky:Canis lupus arctos
Anglicky:Arctic Wolf
  • 13495483_1106494989404924_3696437499369174736_o.jpg
  • vlk.jpg
  • ^9B191D49D2A862ED6B1A0842386A0D0AF3D555CA0CC5F24716^pimgpsh_fullsize_distr.jpg

Vlk arktický obývá arktickou tundru Severní Ameriky a dále severní pobřeží Grónska. V zimních měsících zde klesá teplota pod bod mrazu až k - 70 °C. Přežít v chladném prostředí mu umožňuje jeho hustá světlá srst, větší váha, kratší čumák, končetiny a uši, které zabraňují ztrátám tělesného tepla. Barva srsti je většinou bílá, takže vlk splývá se sněhem a je dobře maskován. Vlk arktický patří mezi největší poddruhy vlka.

Vlk, stejně jako ostatní druhy psovitých šelem, aktivně loví a pronásleduje svojí kořist, mezi kterou patří větší i menší savci a ptáci, jako jsou například pižmoni, sobi a zajíci. Za svoji kořist si vybírá především oslabené a starší jedince nebo mláďata do stáří jednoho roku. Nepohrdne ani mršinou a zbytky potravin nalezených v blízkosti lidských sídel.

Vlk žije ve smečkách s přísně danou hierarchií, kterou vede dominantní pár nazývaný alfa samec a alfa samice.  Většinou se rozmnožuje pouze tento pár. Smečku obvykle tvoří 5-12 jedinců a své teritorium si hájí vytím a značkováním. Smečka funguje jako rodina, kdy se její členové společně vydávají na lov a podřízení jedinci pomáhají dominantnímu páru s péčí o vlčata.

Arktický vlk obývá velmi nehostinnou krajinu, která je jen řídce osídlena lidmi, díky tomu se stále vyskytuje v 95 % původní oblasti a není zařazen mezi ohrožené poddruhy.

 

 

 

O druhu
  • Řád: Šelmy (Carnivora)
  • Velikost: 87-130 cm bez ocasu
  • Potrava: masožravec (kopytníci, menší obratlovci)
  • Aktivita: noční, denní v arktickém létě
  • Biotop: arktická tundra
  • Počet mláďat: 1-6
  • Hmotnost: 40-62 kg
  • Doba březosti: 63 dní
Region výskytu Severní Amerika
Severní Amerika

arktické kanadské ostrovy, Grónsko

footer.less
Vytvořila společnost