header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Zebřička pestrá

Latinsky:Taeniopygia castanotis
Anglicky:Zebra Finch
  • Zebřička pestrá

Dříve byla zebřička členěna na dva poddruhy. První poddruh, zebřička pestrá ostrovní (Taeniopygia guttata guttata), žije na ostrovech Lombok a Sumba až po Timor a Sermatu (Malé Sundy). Druhý poddruh, zebřička pestrá australská (Taeniopygia guttata castanotis), se vyskytuje po celé Austrálii, na Yorkském poloostrově a na několika pobřežních lokalitách. V současné době jsou uznávány jako samostatné druhy zebřička pestrá (Taeniopygia guttata) a zebřička australská (Taeniopygia castanotis). Zebřička ostrovní je oproti zebřičce australské méně výrazně zbarvená. Zoologická zahrada Liberec chová zebřičky australské, které je možné spatřit poletovat v pavilonu tropů.

Zebřičky obývají travnaté stepi porostlé keři a stromy. Blízkost člověka jim nevadí, a proto se s nimi setkáváme i v kulturní krajině. Mohou žít i v suchých krajích, protože potřebují málo vody, kterou při pití sají. Tento způsob pití je typický hlavně pro holuby. Většina ptáků vodu nabere do zobáku a nechá ji stékat do krku. 

Sameček je šedě zbarvený a má oranžové skvrny na lících a podél boků (doplněny bílým tečkováním). Od zobáku až na prsa má černé zebrování, na prsou má černou kresbu ("podkova") a břicho je bílé. Samička je oproti samečkovi nenápadně zbarvena. Je celá šedá, s bílým bříškem.

Hnízdo vyrobená ze stébel trav si staví v korunách stromů nebo i v dutinách ve 2 – 3 m nad zemí. Samička do něj snáší 5 – 9 vajec. Mláďata se líhnou po 12 – 13 dnech. Mláďata mají v zobáčku pupily, rozmístěním a barvou typické pro druh. Po 22 dnech poprvé vyletují z hnízda. Do hnízda se vrací každý večer. Za dalších 5 dnů opustí rodiče s mláďaty hnízdo úplně. V 12. – 16. týdnu života jsou již mláďata opeřena jako dospělí jedinci. Ve 12. – 14. týdnu jsou už pohlavně dospělá.

Zoologická zahrada Liberec chová zebřičky pestré od roku 2001. K vidění jsou v pavilonu tropů, kde poletují na volno.

Na chov zebřičky pestré přispívají:

Mgr. Vladimír Šamša
David Zmatlík

O druhu
  • Řád: Pěvci (Passeriformes)
  • Velikost: 12 cm
  • Potrava: býložravec (semena, ovoce, zelenina)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: travnaté stepi, kulturní krajina
  • Počet mláďat: 5-9
  • Hmotnost: 0,014-0,018 kg
  • Doba inkubace: 12-13 dní
Region výskytu Indonésie
Indonésie

Austrálie

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost