header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Želva uhlířská

Latinsky:Chelonoidis carbonaria
Anglicky:Red-footed Tortoise
  • geocar-z.jpg

Želva uhlířská je suchozemská želva, která obývá tropické deštné lesy a vlhké travnaté savany v Jižní Americe,  od Panamy přes Kolumbii, Peru, Bolívii do Venezuely, Brazílie, Paraguaye a severní Argentiny. Dále byla vysazena na několik ostrovů v Karibském moři, například na Barbados nebo Svatou Lucii.

Tento druh želvy je populární mezi chovateli a zoologickými institucemi díky svému líbivému vzhledu. Horní díl krunýře (karapax) je černé barvy s naoranžovělými nebo načervenalými skvrnami na každém štítku. Hlava a končetiny jsou zbarveny do béžova s jasnými žlutými nebo oranžovými skvrnami.

Dospělá želva se živí převážně rostlinnou potravou, ovocnými plody a listy, ale nepohrdne ani zbytky živočichů nebo bezobratlými, jako je hmyz nebo plži. Oproti dospělým jedincům jsou mláďata více masožravá a na zemi vyhledávají bezobratlé živočichy.

Želva uhlířská je ve své domovině ohrožena nadměrným lovem pro maso a domácí chov, dále také ztrátou přirozeného prostředí kácením deštných lesů.

 

V letních měsících můžete spatřit želvy uhlížřské ve venkovním výběhu u tamarínů pinčích (pavilon opů).

O druhu
  • Řád: Želvy (Testudines)
  • Velikost: 30-50 cm délka svrchního krunýře
  • Potrava: všežravec (ovocné plody, houby, bezobratlí)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: tropický deštný les, vlhká savana
  • Počet mláďat: 2-15 vajec v jedné snůšce
  • Hmotnost: 10-28 kg
  • Doba inkubace: 120-180 dní
Region výskytu Jižní Amerika
Jižní Amerika

Panama, Kolumbie, Venezuela, Brazílie

footer.less
Vytvořila společnost