header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Zoborožec kaferský

Latinsky:Bucorvus leadbeateri
Anglicky:Southern Ground-Hornbill
  • zoborozec kafersky.JPG
  • DSC01547.jpg

Zoborožec kaferský se ve volné přírodě vyskytuje na jihu Afriky, kde obývají savany, lesy a travnaté pláně do nadmořské výšky 3000 metrů. Kvůli úbytku přirozeného prostředí a lovu patří mezi zranitelné živočichy a podle odhadů bude tento trend pokračovat i v budoucnu.

Tento pozemní černě zbarvený pták je největším a nejmohutnějším zástupcem ze zoborožců. Samci jsou o trochu vyšší a těžší než samice a váží od 3,5 do 6,2 kg.

Žije v 2-8 členných skupinách, přičemž dominantnímu páru pomáhají v době odchovu potomků s obranou teritoria i ostatní dospělí jedinci a starší mláďata. Alfa pár obvykle hnízdí ve velkých dutinách stromů v době od září do prosince. Samice snáší 1 – 3 vejce.

Zoborožec může lovit společně s ostatními členy své skupiny, když se jedná o větší kořist nebo loví samostatně. Jako potrava jim slouží členovci (kobylky, termiti, brouci), v období sucha žáby, šneci, hadi, ještěrky, ale i ovoce a různá semena. Příležitostně si pochutnávají i na mršinách. 

Zapojen do programu ESB.

Zoologická zahrada Liberec chová zoborožce kaferské od roku 2012. 

O druhu
  • Řád: Srostloprstí (Coraciiformes)
  • Velikost: 90-100 cm
  • Potrava: všežravec (menší obratlovci, hmyz, plody)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: savany, lesy a travnaté pláně
  • Počet mláďat: 1-3
  • Hmotnost: 2,2-6,2 kg
  • Doba inkubace: 37-43 dní
Region výskytu Afrika
Afrika

jih Afriky (Namíbie, Botswana, Jižní Afrika)

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

footer.less
Vytvořila společnost