header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
animal.less

Zoborožec šedolící

Latinsky:Bycanistes brevis
Anglicky:Silvery-cheeked Hornbill
  • IMG_7183_Fotor.jpg
  • IMG_5578_Fotor.jpg
  • IMG_8799_Fotor.jpg
  • DSC00070.jpg

Zoborožci šedolící žijí v lesích v oblasti od Etiopie až po Jižní Afriku. V současné době je zde jejich populace stabilní.

Jejich délka dosahuje 75 – 80 centimetrů, hmotnost se pohybuje do 1,5 kilogramu. Zbarvení ptáků je černé, samice má ale načervenalou kůži kolem očí a menší přilbici.

Zoborožci žijí v době hnízdění v párech, mimo tuto dobu mohou vytvářet velké skupiny čítající až stovky jedinců. Samice obvykle snáší jedno až tři vejce, inkubační doba je 40 dnů. Mláďata se rodí na jaře a dospívají zhruba v 80 dnech života.

Jako potrava jim slouží zejména hmyz, hlodavci, drobní ptáci a drobní plazi. Nepohrdnou ani ovocem.

 

Zoologická zahrada Liberec chová zoborožce šedolícího od roku 2011. K vidění je jeden pár, a to v pavilonu tropů.

 

Na chov zoborožce šedolícího přispívají:

Kuntovi a Oherovi

O druhu
  • Řád: Srostloprstí (Coraciiformes)
  • Velikost: 75-80 cm
  • Potrava: všežravec (hmyz, malí obratlovci, ovoce)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: lesy
  • Počet mláďat: 1-3
  • Hmotnost: 1-1,5 kg
  • Doba inkubace: 40 dní
Region výskytu Afrika
Afrika

Etiopie, Keňa, Súdán, Tanzánie, Jižní Afrika

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost