Latinsky: Equus caballus
Anglicky: Shetland Pony
výskyt: Evropa
  • Řád: Lichokopytníci (Perissodactyla)
  • Velikost: 107 cm v kohoutku
  • Potrava: býložravec (tráva, seno)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: tundra, lidská sídla
  • Počet mláďat: 1
  • Hmotnost: 200–230 kg
  • Doba březosti: 300–338 dní

Původní domovinou pony shetlandského je tundra Shetlandských ostrovů, na které přišel pravděpodobně ze Skandinávie. Počasí je zde velice větrné a chladné, z vegetace se zde daří jen tuhé trávě a vřesu. Tohoto koníka chrání proti nepřízni počasí jeho bohatá hříva, ohon a také srst, která je v zimě dvojnásobně hustá. Nosní dutiny jsou rovněž přizpůsobeny životu v chladném počasí, dokáží zahřívat vzduch ještě před vdechnutím do plic.

Nejcharakterističtějším rysem pony shetlandského je jeho malý vzrůst. Je nejmenší formou ponyho, nejčastěji se jeho výška pohybuje kolem jednoho metru. Tělo vzbuzuje dojem mohutnosti a síly. Končetiny jsou taktéž silné, ale krátké. Hlava malá, s širokým čelem a malýma ušima. Krk je svalnatý, u samců bývá široký. Pony shetlandský je vytrvalý a odolný. Dříve se pro svou velikost používal v uhelných dolech s úzkými štolami. Pro svoji nenáročnost a odolnost je vyvážen po celém světě.

O našem chovu:
V liberecké zoologické zahradě je pony shetlandský chován od roku 1959.

Žijí na stejném kontinentu

Pony shetlandský Je nejmenší formou ponyho

Na chov již přispívají:

Jitka Kohoutová 2022-03/
Čermákovi Martin a Lucie 2022-03/
Podrazských Alexandra a Daniel 2021-07/
Křivova Dita 2022-01/
Janů Anita a Michaela 2021-10/

Zřizovatelem Zoo Liberec je Statutární město Liberec