Latinsky: Ovis aries
Anglicky: Cameroon sheep
výskyt: Afrika
  • Řád: Sudokopytníci (Artiodactyla)
  • Velikost: 45–50 cm v kohoutku
  • Potrava: býložravec (tráva)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: travnaté oblasti, lidská sídla
  • Počet mláďat: 1–2
  • Hmotnost: 25–35 kg
  • Doba březosti: 150 dní

Toto zakrslé plemeno pochází z horských oblastí Kamerunu a sousedních států. Zde již před 9 000–11 000 lety sloužila lidem jako zdroj mléka, masa a kůže, a tak je tomu i dodnes.

Ovce kamerunská patří do skupiny západoafrických plemen ovcí, které se vyznačují vodorovným držením uší, na rozdíl od východoafrických a jihoafrických, které jsou klapouché. Existuje v mnoha barevných variacích od mléčně bílé po tmavě hnědou až černou. S výjimkou nozder, tlamy a kopýtek je celá pokryta srstí. Ta je krátká a na zimu pouze zhoustne, odpadá tedy klasické stříhání. Rohy jsou vyvinuty pouze u beranů.

Ovce kamerunské jsou skupinová zvířata, ve volné přírodě se mohou vyskytovat ve skupinách o více jak 1000 jedincích. Skupiny nemají žádného vůdce. O samotě se zvířata cítí deprimovaná. Samice přivádí mláďata na svět cca po pěti měsících v polovině jara. Rodí jedno až dvě jehňata, která jsou okamžitě po narození schopná vstát a sát mléko. Pohlavně dospívají kolem půl roka života.

O našem chovu:
Zoologická zahrada Liberec chová tento druh ovce od roku 2007.

Žijí na stejném kontinentu

Ovce kamerunská byla patrně první domestikovanou ovcí.

Na chov již přispívají:

Ondrášek a Adélka Stejskalovi 2022-03/
Flídr Aleš 2022-01/
Hajný Petr a Bernardová Lucie 2021-12

Zřizovatelem Zoo Liberec je Statutární město Liberec