Latinsky: Chelonoidis carbonaria

Anglicky: Red-footed Tortoise

výskyt: Jižní Amerika

  • Řád: Želvy (Testudines)
  • Velikost: 30–50 cm délka svrchního krunýře
  • Potrava: všežravec (ovocné plody, houby, bezobratlí)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: tropický deštný les, vlhká savana
  • Počet mláďat: 2–15 vajec v jedné snůšce
  • Hmotnost: 10–28 kg
  • Doba inkubace: 120–180 dní

Želva uhlířská je suchozemská želva, která obývá tropické deštné lesy a vlhké travnaté savany v Jižní Americe,  od Panamy přes Kolumbii, Peru, Bolívii do Venezuely, Brazílie, Paraguaye a severní Argentiny. Dále byla vysazena na několik ostrovů v Karibském moři, například na Barbados nebo Svatou Lucii.

Tento druh želvy je populární mezi chovateli a zoologickými institucemi díky svému líbivému vzhledu. Horní díl krunýře (karapax) je černé barvy s naoranžovělými nebo načervenalými skvrnami na každém štítku. Hlava a končetiny jsou zbarveny do béžova s jasnými žlutými nebo oranžovými skvrnami.

Dospělá želva se živí převážně rostlinnou potravou, ovocnými plody a listy, ale nepohrdne ani zbytky živočichů nebo bezobratlými, jako je hmyz nebo plži. Oproti dospělým jedincům jsou mláďata více masožravá a na zemi vyhledávají bezobratlé živočichy.

Želva uhlířská je ve své domovině ohrožena nadměrným lovem pro maso a domácí chov, dále také ztrátou přirozeného prostředí kácením deštných lesů.

O našem chovu:
Želvy uhlířské můžete spatřit u tamarínů pinčích v Pavilonu opů.

Žijí na stejném kontinentu

Oproti dospělým jedincům jsou mláďata více masožravá a na zemi vyhledávají bezobratlé živočichy.

Na chov již přispívají:

Zuzana Holemá 2022-03/
Eva Eršilová 2022-03/
Pavel Holubec 2022-03/
Bečáková Marcela a Petera Jan 2022-04/
Medková Zuzana a Pavelka Ondra 2022-01/
Gutzwiller Raphael 2021-12/

Zřizovatelem Zoo Liberec je Statutární město Liberec