Latinsky: Ceratogymna atrata
Anglicky: Black-casqued Hornbill
výskyt: Afrika
  • Řád: Zoborožci (Bucerotiformes)
  • Velikost: 60–70 cm
  • Potrava: všežravec (ovoce, hmyz, drobní obratlovci)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: deštné lesy
  • Počet mláďat: 1–2
  • Hmotnost: 0,9–1,6 kg

Zoborožec hrubozobý obývá poměrně velký areál střední a západní Afriky, kde ho nalezneme především v nížinných lesích. Přednost dává člověkem nenarušeným primárním lesům, ale můžeme ho spatřit i na plantážích. Jeho početnost v přírodě klesá, zatím však není ohrožen.

Zoborožec má na vrchní straně zobáku takzvaný hřeben, který zpevňuje zobák a zároveň je jakýmsi ozvučným zařízením, s jehož pomocí pták zesiluje svůj hlas. U tohoto druhu je navíc na první pohled nápadný pohlavní dimorfismus, tedy rozdíl ve vzhledu mezi samcem a samicí. Samec je mohutnější a celý černý, zatímco samice je černá s hnědým opeřením hlavy, krku a hrdla.

Samci a samice vytvářejí po většinu roku páry nebo žijí v menších rodinách, kde mohou být přítomna i starší mláďata z předchozích vrhů. Hnízdí vysoko v korunách stromů, obvykle ve výšce 22 metrů. Typickým znakem charakteristickým pro tento druh je způsob zazdívání samice v hnízdní dutině, kdy samec připravuje z trusu a jílu tzv. pelety, které samici podává. Právě starší mláďata rodičům pomáhají v době, kdy je potřeba krmit zazděnou samici v hnízdě, kde pečuje o jejich další sourozence.

Zoborožec hrubozobý je všežravý pták. Většinu jeho jídelníčku tvoří ovocné plody (90%), jako jsou například fíky a plody olejnice guinejské. V hnízdním období se také živí hmyzem a drobnými obratlovci.

 

Žijí na stejném kontinentu

Samci a samice vytvářejí po většinu roku páry nebo žijí v menších rodinách, kde mohou být přítomna i starší mláďata z předchozích vrhů.

Stupeň ohrožení podle IUCN:

EX – vyhynulý (Extinct), se přiřazuje druhům, u kterých zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy

EW – vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild) se přiřazuje druhům, u kterých několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

CR – kriticky ohrožený (Critically Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

EN – ohrožený (Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

VU – zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

NT – téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

LC – málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

Na chov již přispívají:

Hana Patrmanová 2022-03/
Teresa Halamová 2022-04/
Zobačovi Milan, Lucie, Anna a Marek 2022-04/
Mazánkovi Marcela a Zdeněk 2021-04/

Zřizovatelem Zoo Liberec je Statutární město Liberec