header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less
Latinsky:Vicugna pacos
Anglicky:Alpaca
  • Alpaka
  • Alpaka

Alpaka, stejně jako lama krotká, patří mezi domestikované lamy. Je chována v jihoamerických horských oblastech v Andách, a to od Ekvádoru, Bolívie až po Peru. Postupně se jejich chov pro maso a vlnu rozšířil i do Severní Ameriky, Austrálie a Evropy.

V kohoutku dorůstá dospělý jedinec výšky okolo jednoho metru a váží 55 - 65 kg. Pysky má uzpůsobené ke spásání krátkých tvrdých travin a bylin. Hustá srst chrání zvíře před zimou, avšak věkem osrstění slábne. Alpaka se selektivně šlechtí na jednotné zbarvení - bílé, černé, světle hnědé, hnědé, béžové nebo šedé.

Alpaky obvykle vytváří menší stáda tvořená jedním dominantním samcem, několika samicemi a jejich mláďaty. Stáda mají přesně určená místa na pastvu, válení v prachu i pro vylučování exkrementů. Po roční březosti samice rodí jedno mládě, které je zhruba za dvě hodiny schopno plnohodnotného pohybu.

Nejbližší příbuzní lam jsou velbloudi.

 

 

 

Zoologická zahrada Liberec chová alpaky od roku 2006, kdy ze Zoo Ostrava dorazili dva samci.

Na chov alpaky přispívají:

Michal Mikoláš - 7/2019 
Josef Nadrchal - 1/2019

O druhu
  • Řád: Sudokopytníci (Artiodactyla)
  • Velikost: 100 cm v kohoutku
  • Potrava: býložravec (tráva, byliny, mechy)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: horské oblasti
  • Počet mláďat: 1
  • Hmotnost: 55-65 kg
  • Doba březosti: 365 dní
Region výskytu Jižní Amerika
Jižní Amerika

Ekvádor, Bolívie, Peru

footer.less
Vytvořila společnost