header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Ara zelenokřídlý

  • Ara zelenokřídlý

Ara chloroptera
Řád: papoušci
Zapsán do Červené knihy ohrožených zvířat IUCN
ZOO Liberec momentálně tento druh nechová

Ara zelenokřídlý se vyskytuje v tropických deštných lesích, otevřených krajinách i horských oblastech Jižní Ameriky od Panamy po severní Argentinu, Paraguay a jihovýchodní Brazílii. Do Evropy byl dovezen na začátku 17. století. V některých částech Jižní Ameriky byl v důsledku kácení pralesů a kultivace krajiny téměř vyhuben. V dnešní době je jeho vývoz přísně regulován. Společně s arou hyacintovým patří k největším papouškům, dorůstá výšky až 90 cm, s ocasem dlouhým 44 – 53 cm a křídlem o délce 38 – 42 cm. Váží až 1,4 kg.


Ara zelenokřídlý žije v párech, svému partnerovi je na blízku i v hejnech. Hnízdí v dutinách stromů, vysoko nad zemí. Samice snáší 2 – 4 vejce, na kterých sedí 28 dní. Mláďata vylétají z hnízda po třech měsících. Živí se semeny, ořechy, měkkými plody, bobulemi nebo výhonky stromů a keřů.

footer.less
Vytvořila společnost