header.less
animal.less

Buchara-Urial

Latein:Ovis orientalis bocharensis
English:Bukhara Urial
  • urial bucharský, foto: P. Koubovský
  • samice uriala bucharského
  • urial bucharský
  • mládě uriala bucharského

Buchara-Uriale (Unterart des Steppenschafs) wurden in der Wildnis in Turkmenistan und Usbekistan gefunden. Ihre Zahl ist jedoch instabil. Am Ende der 80er Jahre wurde geschätzt, dass in der freien Natur nur etwa 1.000 Tiere überleben. Die Bevölkerung weiter sinkt und in einigen Bereichen sind ihre Zahlen sehr gering. Derzeit ist die Bevölkerungszahl nur um 250 Einzelpersonen und  Buchara-Urial gehört zu den am meisten gefährdeten großen Säugetieren auf unserem Planeten. 

Die größte Gefahr für wild lebende Uriale stellt die Wilderei dar, besonders während des tadschikischen Bürgerkriegs war sie völlig unkontrollierbar. Darüber hinaus Rivalitäten über Ressourcen mit Haustieren, verstärkt durch extreme klimatische Bedingungen wie große Hitze und harte Winter.

Bei Buchara-Urial entwickelt sich die sexuelle Dualität, wenn man auf den ersten Blick den Unterschied zwischen reifen Männchen und Weibchen sieht. Die Männchen haben eine dunkle Mähne und eindrucksvolle Hörner, die zu Kreisen gebogen sind, die bis zu einem Meter lang sind.

Der Reproduktionszyklus beginnt Mitte Oktober und dauert bis Mitte November, die Nachkommen werden Anfang April geboren.

Die größten Raubtiere der Urias sind der Leopard und der Schakal.

IUCN bewertet diese Unterart nicht nach ihrer Bedrohungsstufe.

Zoo Liberec jako jediná zoologická zahrada v České republice chová tyto ohrožené kopytníky, a to od roku 2011. V současné době můžete v zahradě spatřit skupinu tvořenou 2 samci a 4 samicemi.  

Na chov uriala bucharského přispívají:

Adélka, Jaroslav a Lenka Šediví - 5/2019
Magnalink, a.s. - 6/2018

V Liberecké zoologické zahradě se v roce 2014 narodilo vůbec první mládě uriala bucharského v Česku. O několik let později, v květnu 2017, se úspěch zopakoval se samičkou Giang.

 

  • mládě uriala bucharského
  • mládě uriala bucharského
  • urial-mládě
Tierarten
  • Řád: Sudokopytníci (Artiodactyla)
  • Velikost: 80-90 cm v kohoutku
  • Potrava: býložravec (tráva, listí)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: hory
  • Počet mláďat: 1-2
  • Hmotnost: 40-50 kg
  • Doba březosti: 190 dní
Region des Auftretens Asie
Asie

Tádžikistán, Turkmenistán, Uzbekistán

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), se přiřazuje druhům, u kterých zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.&

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild) se přiřazuje druhům, u kterých několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

VU - zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

footer.less
erstellt von