header.less
animal.less

Großer Ameisenbär

Latein:Myrmecophaga tridactyla
English:Giant Anteater
  • IMG_7879.jpg
  • DSC_0623.jpeg
  • DSC_8261Rio.jpg
  • DSC_8290Rio.jpg

Der große Ameisenbär ist ein Bewohner von tropischen Wäldern und Wiesen, die Pampas genannt werden. Seine Heimat ist Mittel- und Südamerika, insbesondere Argentinien, Bolivien, Brasilien, Kolumbien, Ecuador, Nicaragua, Honduras, Panama und Venezuela.

Im Gegensatz zu anderen Ameisenbären lebt er ausschließlich auf dem Boden. Typisch für ihn ist ein kleines Gesicht mit einer länglichen Schnauze, in der es keinen Zahn und eine 60 cm lange Zunge gibt. Er ist auch durch einen langen zottigen Schwanz und massiven vorderen fünfgliedrigen Gliedmaßen gekennzeichnet, wo drei Mittelfinger mit langen Krallen sind (daher der Name der Art). 

Ein Ameisenbär ist ein Einzelgänger und Erwachsene treffen sich nur zum Zweck der Vermehrung. Die Weibchen gebären nach einer sechsmonatigen Trächtigkeit ein Jungtier. Dieses klettert nach der Geburt auf den Rücken der Mutter, wo es die langen Haare festhält. Das Weibchen trägt es bis zu einem Jahr, nachdem der kleine Ameisenbär selbständig wird. Es ist nach zwei Jahren geschlechtsreif.

Die Ameisenbären sind Nahrungsspezialisten, die sich von Insekten ernähren, einschließlich Ameisen und Termiten. Für ihre erfolgreiche Jagd wurden mehrere Anpassungen um den Körper herum entwickelt. Insbesondere ist es ein ausgezeichneter Geruchssinn, eine lange Zunge mit klebrigem Speichel, die beim Sammeln von Nahrung schnell schwingt, und starke Krallen, um das Insektennest aufzuwühlen. Der Ameisenbär wird nie das ganze Nest auf einmal essen, aber er besucht während des Tages mehrere Nester.

Dieser größte Ameisenbär ist in freier Wildbahn bedroht durch Umweltschäden, Fleisch- und Trophäenjagd, Zucht, Mangel an Nahrung und Autounfällen.

Er ist in das EEP-Programm eingegliedert.  

Zoo Liberec chová jednoho samce, který k nám přicestoval v létě roku 2017 z maďarské Zoo Sóstó a jednu samici, která přijela na konci března letošního roku 2018 ze Zoo Budapešť.

Na chov mravenečníka velkého přispívají:

Vladimír Krejčíř, syn - 12/2018

Tierarten
  • Řád: Chudozubí (Xenarthra)
  • Velikost: 100-130 cm délka těla, 40-60 cm ocas
  • Potrava: myrmekofág (mravenci, termiti)
  • Aktivita: denní i noční v závislosti na prostředí
  • Biotop: tropický les, pampy
  • Počet mláďat: 1
  • Hmotnost: 35-60 kg
  • Doba březosti: 160-184 dní
Region des Auftretens Jižní Amerika
Jižní Amerika

Střední a Jižní Amerika

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), se přiřazuje druhům, u kterých zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.&

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild) se přiřazuje druhům, u kterých několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

VU - zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

footer.less
erstellt von