header.less
animal.less

Mähnenlos Zebra

Latein:Equus quagga borensis
English:Maneless zebra
  • Zebra bezhřívá

Mähnenloses Zebra ist eine Unterart von Steppenzebra. Er lebt in Savannen und Sträuchern in Ostafrika, besonders in Kenia, Uganda und im Sudan, bis zu einer Höhe von 4500 M. 1918 wurde vorausgesetzt, dass diese Unterart von Steppenzebras in freier Wildbahn vollständig ausgerottet wurde. Neue Forschungen haben das Gegenteil bestätigt. Trotzdem ist es ein sehr bedrohtes Zebra, dessen Anzahl in der Natur gering ist.  

Den Artnamen hat dank der reduzierten Mähne, die das Tier zwischen dem zweiten und dritten Lebensjahr fast verliert, Zebra gewonnen. Bei Männern kann die Mähne vollständig verloren gehen. Die Körperfarbe von Zebra ist ocker bis schmutzigweiß, mit breiten schwarzen Streifen. Der Streifenmuster richtet sich bis zu den Hufen.

Mähnenloses Zebra lebt in Familiengruppen von 6 bis 20 Individuen, die sich mit Herden anderer Huftierarten wie Gnus verbinden. Die führende Stute führt eine hierarchisch angeordnete Herde, die ein erwachsener Mann schließt. Junge Männchen sammeln sich in sogenannten Jungenherden an. Stute wird nach der ein Jahr dauernden Trächtigkeit ein Junges geboren, das im Alter von 12 Monaten reif wird.

Zebra kann 20 bis 40 Jahre in menschlicher Obhut leben.

Ihre Feinde sind Löwen, Hyänen, Leoparden und Geparden.

IUCN bewertet diese Unterart nicht nach ihrer Bedrohungsstufe.

Zoologická zahrada Liberec chová zebry bezhřívé od roku 2006. Skupinu tvoří jeden dospělý samec, tři samice a jejich mláďata.   

Na chov zebry bezhřívé přispívají:

Ing. Aneta Šajbenová - 3/2018
Jitka, Jana a Honza, Eliška a Kuba Marxovi - 12/2018


Samička Candy, nar. 2.8.2015, matkou je Kora (*2005) a otcem samec Indy (*2010). V roce 2017 přišel na svět sameček Kito (25. 3. 2017) a sameček Horus (28. 4. 2017).

  • Zebra bezhřívá
Tierarten
  • Řád: Lichokopytníci (Perissodactyla)
  • Velikost: 120-140 cm v kohoutku, 200-240 cm délka těla
  • Potrava: býložravec (tráva, listy keřů)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: savany, řídké lesy
  • Počet mláďat: 1
  • Hmotnost: 160 - 340 kg
  • Doba březosti: 365 dní
Region des Auftretens Afrika
Afrika

Uganda, Keňa, Súdán

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), se přiřazuje druhům, u kterých zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.&

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild) se přiřazuje druhům, u kterých několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

footer.less
erstellt von