header.less
animal.less

Somali-Wildesel

Latein:Equus africanus somaliensis
English:Somali Wild Ass
  • Osel somálský
  • osel somálský, foto. J. Mikoláš
  • osel somálský - mládě, foto. J. Mikoláš
  • osel somálský

Somali-Wildesel leben in den trockenen Gebieten von Äthiopien und Eritrea. In Somalia sind sie wahrscheinlich bereits ausgerottet. Diese Art von Unpaarhufer  steht vor einer drohenden Ausrottung. Es gehört zu den am meisten bedrohten Arten von großen Säugetieren und ist gleichzeitig der am meisten gefährdete Pferde-Unpaarhufer der Welt. Etwa 230 Tiere leben in Gefangenschaft, schätzungsweise 500-600 in freier Wildbahn.

Das grundlegende Problem bei dem Versuch, den Somali-Wildesel zu retten, ist ein dauerhafter Verlust von geeigneten Standorten, Wilderei und ein sehr instabiles politisches Umfeld mit oft tobenden militärischen Konflikten und Bürgerkriegen. Nicht zuletzt sind es auch häufige Kreuzungen mit einheimischen Formen von Eseln und damit einhergehende Entwertugn der genetischen Ausstattung einzelner Populationen. Diese Probleme führen zum völligen Fehlen eines protektionistischen und wirksamen Schutzsystems. Die eritreische Bevölkerung von etwa 400 Individuen kann als stabil betrachtet werden. Gerade in Eritrea verlaufen die Überwachung und Forschung der Arten, die als Grundlage des Projektes für ihre Rettung dienen sollen. Auf diesem Projekt hat der Zoo Liberec in der Geschichte zusammengearbeitet. Eine weitere Population des Somali-Wildesels lebt in den Bereichen mit ineffektivem Schutz und ungünstigem politischen Klima und gilt daher als verloren in der Zukunft.  

Somali-Wildesel zeichnet sich durch die Fähigkeit aus, unter extremen Bedingungen auf felsigem Terrain zu überleben, wobei festes Gras den Hauptbestandteil seiner Nahrung bildet. Es kann viele Tage ohne Flüssigkeitsaufnahme aushalten. Sehr harte Hufe erlauben ihm, sich auf einem trockenen und steinigen Boden zu bewegen. 

Die Weibchen bilden kleine Einheiten von Müttern mit voneinander unabhängigen Jungen, die sich während der Weide zu größeren Gruppen zusammenschließen. Die Junghengste bilden sogenannte Bachelorgruppen - eine kleine Herde von Männchen, die auf ein eigenes Territorium warten. Die Männchen verteidigen das Territorium mit einer bedeutenden Quelle (Tränke), wo die Stuten zum Trinken kommen und den Landbesitzern erlauben, sich mit ihnen zu paaren. Die Trächtigkeit eines Weibchens dauert etwa 330-365 Tage. Das Junge wiegt ca. 30 kg und die erste Hälfte ist abhängig von der Muttermilch. Es ist ungefähr nach drei Jahren geschlechtsreif. Das Weibchen kann in freier Wildbahn erst nach der Aufzucht seines Nachkommen trächtig werden, darum kann es ein Junge nur einmal alle zwei Jahre haben. In der Natur leben die Esel 15 bis 20 Jahre, bis zu 40 Jahre in Gefangenschaft.

Somali-Wildesel ist in das EEP-Programm eingegliedert.

Zoologická zahrada Liberec chová tento druh osla od roku 1991. V současné době skupinu tvoří šest samic a tři samci. Zoo rovněž spolupracuje na monitoringu výskytu osla somálského ve východoafrické Eritrei od roku 2006 společně se švýcarskou zoologickou zahradou v Basileji. Aktivní záchraně divokých oslů a jejich případné reintrodukci ale zatím brání špatné civilizační podmínky v oblasti tzv. afrického rohu.

Dva z libereckých oslů somálských - Shaq (*2006) a Bovu (*2008) - byli v polovině roku 2009 vyvezeni jako součást projektu francouzské ZOO Beauval a místní vlády do Džibutska.

Na chov osla somálského přispívají:

Děti z MŠ Dětská, Liberec

V červnu roku 2016 se stádo oslů somálských rozrostlo o dalšího jedince, samce Tristan. Jedná se již o 13. narozeného samce v řadě mláďat oslů somálských. V roce 2017 se prolomilo jedenáctileté období samých samců a na svět přišla samička Erin (10 .5. 2017).

10. 5. 2017 - samička Erin

Tierarten
  • Řád: Lichokopytníci (Perissodactyla)
  • Velikost: 150 cm v kohoutku
  • Potrava: býložravec (tráva, kořinky)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: kamenité polopouště
  • Počet mláďat: 1
  • Hmotnost: 320-370 kg
  • Doba březosti: 330-365 dní
Region des Auftretens Afrika
Afrika

Etiopie, Eritrea

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), se přiřazuje druhům, u kterých zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.&

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild) se přiřazuje druhům, u kterých několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

footer.less
erstellt von