header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Dikobraz palawanský

Latinsky:Hystrix pumila
Anglicky:Phillipine Porcupine
  • dikobraz.jpg

Dikobraz palawanský patří, se svojí hmotností okolo 5 kg a velikostí těla 60 cm, mezi menší druhy dikobrazů. Jak už jeho druhový název napovídá, žije pouze ve filipínské provincii Palawan, která je tvořena skupinou ostrovů, např. ostrovem Palawan, Calauit, Coron a Busuanga. Zde se vyskytuje především v nížinných i horských tropických lesích. Můžete ho však spatřit i v otevřené krajině s jeskyněmi. 

Dikobraz palawanský je většinu roku samotář. V období rozmnožování vytváří páry, které jsou si věrné po několik let nebo dokonce po celý život. Samice rodí po 3—4 měsíční březosti 1—2 dobře vyvinutá mláďata. Ta jsou osrstěná a hned po porodu vidí. 

Dikobraz je aktivní především v noci, zatímco den tráví v úkrytu ve skalních skulinách nebo v norách, které si vyhrabává. Uvnitř nor má hnízdo z rostlinných materiálů, z trávy a listí. 

Tento hlodavec nemá na ostrovech přirozené predátory. Nejvíce ho však v současné době ohrožuje člověk a jeho aktivity, mezi které patří kácení lesů a odlov dikobrazů pro chov v domácnostech. Z těchto důvodů je dnes dikobraz palawanský řazen podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) do kategorie zranitelný druh. 

O druhu
  • Řád: Hlodavci (Rodentia)
  • Velikost: 45-67 cm bez ocasu, 6-19 cm ocas
  • Potrava: býložravec (listy, kořínky, ovoce)
  • Aktivita: převážně noční
  • Biotop: tropický les
  • Počet mláďat: 1-2
  • Hmotnost: 3,8-5,4 kg
  • Doba březosti: 100 dní
Region výskytu Asie
Asie

Filipíny - provincie Palawan

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), se přiřazuje druhům, u kterých zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.&

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild) se přiřazuje druhům, u kterých několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

VU - zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

footer.less
Vytvořila společnost