header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Dvojzoborožec hnědavý

Latinsky:Buceros hydrocorax
Anglicky:Rufous Hornbill
  • IMG_4452_Fotor.jpg
  • IMG_2610_Fotor.jpg
  • Dvojzoborožec hnědavý

Dvojzoborožec hnědavý obývá rozsáhlé primární i sekundární lesy Filipínských ostrovů do nadmořské výšky 2100 m. Zde vytváří tři poddruhy, z nichž pro poddruh z Luzonu a ostrova Mariduque je typický zcela červený zobák. Zbývající dva poddruhy mají zobák u kořene červený a druhou polovinu žlutě zbarvenou až po špičku.

Dvojzoborožci žijí v menších skupinách tvořených 3-7 jedinci, kteří pomáhají rozmnožujícímu se páru v době hnízdění. V tuto dobu zazdí samec samici v dutině stromu, ponechá jí jen malý otvor, kterým samici a později i mláďatům podává potravu. Tímto způsobem je samice s mláďaty dokonale chráněna před predátory. Samice snáší až 4 vejce, na nichž sedí prozatím neznámou dobu. Při krmení samice a mláďat vypomáhají i ostatní členové skupiny. O odchovu v přírodě je jen málo zpráv.

Tento druh zoborožce tráví většinu života v korunách stromů, kde si obstrává i většinu potravy v podobě ovoce a semen. Na zem slétá jen časně ráno, kdy sestupuje za potravou pro larvy hmyzu, stonožky a kobylky. 

O druhu
  • Řád: Srostloprstí (Coraciiformes)
  • Velikost: 60-65 cm
  • Potrava: všežravec (ovoce, semena, hmyz)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: tropický deštný les
  • Počet mláďat: 2-4
  • Hmotnost: 1,17-1,82 kg
Region výskytu Asie
Asie

Filipíny

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

footer.less
Vytvořila společnost