header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Hroznýšovec duhový

Latinsky:Epicrates cenchria
Anglicky:Rainbow boa
  • wiki.jpg

Hroznýšovec duhový je jediný zástupce rodu Epicrates, který se vyskytuje na pevnině. Ostatní druhy obývají Karibské ostrovy v Tichém oceánu. Hroznýšovec duhový je nejblíže příbuzný anakondám patřící do stejné čeledi hroznýšovití (Boidae). 

Své pojmenování získal díky hladkým a lesklým tmavohnědým až tmavooranžovým šupinám, které září duhovými barvami. Na těle jsou umístěny černé kruhy a na bocích malá kolečka se světlým středem. Hroznýšovec vytváří v Jižní Americe několik poddruhů, které se mezi sebou liší zbarvením.  

Samice hroznýšovce na rozdíl od samic krajt a hroznýšů neklade vajíčka, ale rodí živá mláďata po několikaměsících březosti (145 - 190 dní). Početnost vrhu je závislá na velikosti a kondici samice a výjimečně může dosahovat i přes 30 mláďat. 

O druhu
  • Řád: Šupinatí (Squamata)
  • Velikost: 1-2,5 m
  • Potrava: menší obratlovci (hlodavci, ještěři, ptáci)
  • Aktivita: noční
  • Biotop: tropický deštný les
  • Počet mláďat: 1-30
  • Doba březosti: 145-190 dní
Region výskytu Jižní Amerika
Jižní Amerika

Kolumbie, Venezuela, Peru, Brazílie, Bolívie

footer.less
Vytvořila společnost